Naravna zaščita pred komarji: recept za učinkovit repelent

Naravna zaščita pred komarji se lahko učinkovito doseže z doma pripravljenim repelentom. Odkrijte preprost recept v nadaljevanju članka.

Deli novico s tvojimi prijatelji
Prihod poletja prinaša toplejše dni, a s tem tudi vse več nadležnih komarjev.

V luči globalnega segrevanja in problematike z odpadki, ki prispevajo k naraščanju populacije insektov, je trg repelentov v vzponu. Po podatkih raziskave podjetja Allied Market Research se predvideva, da bo do leta 2026 trg izdelkov za zaščito pred komarji dosegel 9,6 milijonov dolarjev, kar predstavlja 6,8-odstotno letno rast.

In medtem ko se industrija sooča z izzivi, povezanimi s transportom in varnostjo izdelkov, ki vsebujejo aerosole, se mnogi obračajo k alternativnim in bolj zdravim različicam za zaščito pred komarji, ki jih lahko pripravimo kar doma.

mosquito bite allergy

Naravna zaščita pred komarji

Namesto da bi posegali po komercialnih repelentih, polnih kemikalij, lahko z malo truda pripravimo svoj naravni repelent, ki je varen, učinkovit in prijazen do okolja.

Potrebujete:

  • 100 ml olja Neem: To olje je pridobljeno iz semen drevesa neem. Neem je zimzelena drevesna vrsta, znana znanstveno kot Azadirachta indica, ki izvira iz Indije in drugih delov južne Azije. Zaradi svojih  lastnosti se pogosto uporablja v kmetijstvu in ljudski medicini. Listi, semena in lubje drevesa neem namreč vsebujejo spojine, ki so učinkovite pri zatiranju številnih vrst škodljivcev, vključno s komarji.
  • 50 ml gela Aloe Vera: Gel iz rastline aloe vera je znan po svojih pomirjujočih in vlažilnih lastnostih. Ko se zmeša z oljem neem, ne samo da pomaga izboljšati nanašanje in absorpcijo repelenta, temveč tudi kožo vlaži in pomirja.
  • Steklenička s pršilkom, najbolje iz temnega stekla: Temno steklo pomaga ohranjati učinkovitost naravnih sestavin, saj ščiti pred svetlobo, ki lahko sicer zmanjša njihovo delovanje.

Priprava:

Za pripravo tega naravnega repelenta proti komarjem preprosto zmešajte 100 ml olja in 50 ml gela. Pred vsako uporabo mešanico dobro pretresite, da se sestavine enakomerno pomešajo. Repelent nanesite na izpostavljene dele telesa, preden se odpravite v prostor, kjer se nahajajo komarji.

Ta naravna zaščita pred komarji oziroma naravni repelent je učinkovit do 5 mesecev po njegovi pripravi.

aloe vera 277948 1280