Naš vsakdan s kavlji in vodo

Deli novico s tvojimi prijatelji

Tokrat je vsaj začetek pisanja lažji, saj sem vsebino najavil že v prejšnji kolumni. Trivialna resnica ali odkrivanje tople vode ter Kavelj 22 kot dva spremljevalca vsakodnevnega brezumja. Življenjska spirala nam izrečeno in napisano ponuja v primerljivi obliki, a drugem času. Naš vsakdanjik je namreč vse bolj prepleten z njegovimi kavlji, iz katerih se zlepa ni mogoče »odhakljati«.

 

V kultnem romanu Kavelj (Catch) 22 je ameriški pisatelj Joseph Heller v vojaški satiri opredelil črni humor tragičnega 20. stoletja, ko se ponavljajoča spirala satiričnih misli, občutkov, idej in asociacij vrti v neskončnem toku zavesti. Kavelj 22 predstavlja tako paradoksno situacijo, iz katere posameznik ne more izstopiti zaradi omejujočih pravil ali omejitev.

 

Paradoks izhaja iz pravil ali postopkov, katerim je posameznik podvržen, vendar nad njimi nima nadzora, saj je boj proti pravilu pravzaprav sprejetje tega istega pravila. Gre za situacijo, ko zdrava pamet odpove in jo nadomesti birokratsko izkrivljena logika, posameznik pa se znajde pred paradoksalno ne-izbiro, iz katere ni izhoda; za prvo zaposlitev moraš imeti pet let delovnih izkušenj, da pa dobiš teh pet let delovnih izkušenj, moraš seveda naprej zaposlitev sploh imeti. Skratka, logične zanke se ne da preseči.

 

Pa skočimo v danes – za čredno imunost moraš večino cepiti, a kaj, ko mora za večinski odziv večina imeti čredni nagon. Težko ga bomo pridobili ob pogledu na štiri zavihane rokave pred fotoreporterji, ko pa v anketi o zaupanju med epidemijo politiki zasedajo najnižja mesta. Trivialno resnično sklepanje predstavlja vsak sklep, bodisi iz pravilne ali nepravilne izjave, v izjavo, za katero se že vnaprej ve, včasih sicer skrivoma, da je itak pravilna. Temu se v ljudski govorici reče odkrivanje tople vode. S stališča logike je sicer to pravilno sklepanje, a vsebinsko povsem odvečno.

 

Malo me je zaneslo, pa sem že pregloboko zabredel v teorijo. Zato za zaključek vse skupaj ponazorim s šaljivimi primeri iz resničnega življenja. Poznana iz sveta športa je tista, ko je znani nogometaš pozdravil starša, še posebej pa mamo in očeta. Pa tudi veliki misleci znajo odkriti toplo vodo z vzkliki, mislim (diham), torej sem. Bodi dovolj kot motiv za pozorno spremljanje dnevnega govoričenja, polnega mokre toplote, ki naj vas nasmeje do polnega zdravja. Morda pa nam lahko samo smeh pomaga, da izstopimo iz kavljev in zank. Hvala, Heller!

 

Opolnomočeni z osnovami izjav se morda lažje odločimo o našem stalnem objokovanju in iskanju vzrokov za izgubljene priložnosti. Mlatenja prazne slame in odkrivanja tople vode bo bistveno manj, ko se bomo odhakljali s Kavlja 22 in iz Slovenije naredili sanjsko deželo. Smeha polne dni želim!

 

 

Dorjan Marušič