Navadno ali električno kolo?

Deli novico s tvojimi prijatelji

V zadnjih letih je trg preplavilo veliko električnih koles, ki imajo seveda kar nekaj prednosti pred navadnim kolesom, pa vendar tudi e-kolo ni za vsakogar, zato poglejmo, katere so prednosti in slabosti obeh, da boste lažje izbrali primerno zase.

E-kolo je hitrejše, saj poleg vašega ”vrtenja” pedal kolo poganja tudi električni motor. Hitreje boste torej prišli do cilja in lažje premagali morebitne vzpone. V enakem času boste zaradi večje hitrosti prišli dlje in si lahko torej privoščite izlete dlje od vašega doma oziroma štartne točke in tudi utrujeni boste manj. Z večjo hitrostjo pa se poveča tudi nevarnost padcev. Električni motor ima omejeno delovanje, zato se lahko zgodi, da vam zmanjka pomoči motorja ravno proti koncu vaše kolesarske poti, ko ste bolj utrujeni ali se pojavi vzpon. S ceno električnega kolesa raste tudi kakovost baterije in se podaljša njena kapaciteta ter njen rok trajanja. V kolikor kolesarite za pridobitev boljše telesne kondicije in moči nog, vam električno kolo dosego cilja otežuje, saj bo napor manjši in zatorej tudi njen učinek. Res pa je, da lahko vedno izključite pomoč motorja, je pa potem treba upoštevati dejstvo, da je takšno kolo težje. E-kolo je pa zelo primerno pri osebah z bolečinami v kolenih, po operacijah ali v času rehabilitacije po poškodbi kolena, ko je večje naprezanje sklepa odsvetovano in bi vam razni vzponi na vaši poti predstavljali težavo oziroma vašemu kolenu škodovali. V kolikor kolesarite pretežno po ravnem, morda e-kolesa res ne potrebujete. Za lažje premagovanje vzponov in dlje trajajoče izlete, ko s takim kolesom prihranite kar nekaj energije, pa le-to pride zelo prav. E-kolo je lahko dobro prevozno sredstvo za odhod na delo ali po opravkih v mestu ali na bližjih razdaljah, ne obremenjuje okolja z izpušnimi plini, stane pa precej več in je zato tudi bolj dovzetno za krajo.

 width=

Z navadnim kolesom boste zagotovo imeli več občutka, da ste ”trenirali”, saj bo napor nedvomno večji. Kolo je lažje in manj okorno. Z lahkoto ga boste dvignili in prečkali del, kjer se ne da kolesariti in kolo potiskati ob sebi. Med kolesarjenjem lahko pospešite in se bolj ali manj naprezate glede na počutje in cilj, ki ga želite doseči, saj boste težko dosegli tako hitrost, ki bi bila nevarna. Pri močnejšem potiskanju pedal in vrtenjem pedal pri vzponih boste konkretno obremenili mišice nog, ki se bodo okrepile. Poraba kalorij bo zaradi intenzivnejšega napora tudi večja. Izboljšali boste tudi vašo pljučno kapaciteto, fizično kondicijo in posledično zdravstveno stanje. Pri obeh vrstah koles pa velja, da se je za dosego vpliva na kondicijo potrebno zadihati, kolesariti je potrebno torej dinamično in v območju vsaj zmernega napora. Navadno kolo je lahko poceni, ampak tudi precej drago, zato je pri tem kriteriju odvisno od vaše izbire in potrebe, koliko bo vaše kolo zanimivo tatovom in koliko bo obremenilo vašo denarnico. Pomislite tudi, ali kolesarite sami ali v družbi in kakšna kolesa imajo vaši kolesarski partnerji, saj je lahko nerodno kolesariti z različnimi kolesi. Nekdo se bo zelo utrudil ali za drugega, na e-kolesu, telesna aktivnost ne bo koristna.

Na vsakem kolesu pa priporočam nošenje čelade, saj vam ob morebitnem padcu lahko reši življenje!

Sabrina Simonovich, prof. športne vzgoje, trener fitnesa, učitelj joge, www.sabrinafit.eu.