Varuhi zmajevih mladičkov iz postojnske jame – finalisti tekmovanja NATURA 2000

Deli novico s tvojimi prijatelji

Varuhi zmajevih mladičkov iz Parka Postojnska jama so kot edini predstavniki Slovenije med finalisti eminentnega tekmovanja NATURA 2000.

 

»Nagrade praviloma podeljujejo za izjemne ekonomske uspehe. V tem primeru gre za mednarodno nagrado, ki nagrajuje skrbnost, odličnost, zavest pri upravljanju zaščitenih naravnih območij in izpostavlja pomembnost ohranjanja ekosistema za lokalno skupnost in gospodarstvo na področju celotne Evropske unije. To je veliko več kot izjemen gospodarski uspeh. To je tekmovanje, kjer bomo svoje delo in skrb do narave podarili svojim vnukom,« se s ponosom odziva predsednik upravnega odbora Postojnske jame Marjan Batagelj. »To je globok poklon človeški ribici, Postojnski jami in celotni Sloveniji!«

 width=

Postojnska jama je skupaj z vsemi, ki tam delajo in se s ponosom predstavljajo kot varuhi človeške ribice, finalistka v kategoriji komuniciranja. Ta nagrada priznava komunikacijske dosežke, ki dolgoročno prispevajo k ozaveščenosti o Naturi 2000 in prinašajo trajne pozitivne spremembe v odnosu ali obnašanju do okolja. Kot je razvidno iz utemeljitve pa delo Postojnske jame presega zgolj komunikacijsko kategorijo, saj je doprinos varuhov veliko obsežnejši.

 

Z glasovanjem lahko tudi vi postanete varuhi naših zmajevih mladičkov!

 

Glasujete in doprinesite k ohranjanju habitata človeške ribice:

https://ec.europa.eu/environment/natura-2000-award/current-edition/postojna-cave-baby-dragon-guardians_en

 

Ne spreglejte: Po oddaji glasovnice boste na svoj elektronski naslov prejeli potrditveni mail. Vaš glas je oddan šele, ko ga potrdite s klikom na link v povratnem mailu.

 

Glasovanje poteka do 27. aprila.

 

ZAVEZANI NARAVI

Človeška ribica (Proteus anguinus) je ogrožena živalska vrsta na dinarsko-kraškem svetu, endem, ki ga ne najdete nikjer drugje na svetu. Prav zato se je vodstvo Postojnske jame zavezalo k varovanju te živalske vrste, ohranjanju njenega življenjskega prostora, izobraževanju šolajočih otrok ter osveščanju širše javnosti o škodljivih vplivih kmetijstva na onesnaževanja podtalnice. Sledijo načelu, da delajo le to, kar je dobro za Jamo in gosta. Človeška ribica je njen neločljiv in poleg ikonskega vlakca najbolj prepoznaven del naše in tudi slovenske identitete. Leta 2010 so sooblikovali in postavili jamski akvarij, ki zagotavlja optimalne življenjske pogoje za človeško ribico in delo biologov. Leta 2016 so bili prvič v zgodovini priča edinstvenemu odlaganju jajčec in kasneje izleganju mladičkov človeške ribice v turistični jami. Po petih letih imajo 21 malih zverinic, za katere skrbijo kot za naš največji zaklad. Dogodek je navdušil in požel izjemno zanimanje javnosti in svetovnih medijev.

 width=

ZAKAJ POTREBUJEMO VARUHE?

Iz ljubezni do narave in zaveze, ki sta jo Marjan Batagelj in vodja jamskega laboratorija Katja Dolenc Batagelj, dala ob prevzemu vodenja Parka Postojnska jama, so v preživetje in razvoj mladičkov človeških ribic investirali vse, kar je bilo v njihovi moči. Zanje skrbijo 24 ur dnevno, 7 dni na teden, povezujejo se z zunanjimi eksperti in znanstveniki z Biotehniške fakultete v Ljubljani. S skupnimi močmi, predvsem pa z veliko ljubezni, so postavili najuspešnejši jamski laboratorij, nova dognanja sicer še vedno skrivnostne živalske vrste, pa so prinesle pomembne informacije za preučevanje reprodukcije človeške ribice in razumevanje bistvenih postopkov za uspešen program vzreje.

 

SKRB ZA ČLOVEŠKO RIBICO JE SKRB ZA PITNO VODO

Onesnaževanje kraškega površja je zaradi prepustnosti in luknjičavosti tal izjemno problematičen vidik, saj polutanti hitreje in v večji meri dosežejo pitno vodo. Od pitne in čiste vode na krasu pa ni odvisna le človeška ribica, pač pa tudi veliko število ljudi, saj kras pokriva kar 43 % slovenskega ozemlja (v svetovnem merilu pa 12 %). Vse, kar onesnažimo na površju, konča v podzemlju. Manj kot onesnažujemo površje, lažje bomo očuvali habitat ribice in pitno vodo. Njihova prizadevanja za ohranitev zmajevih mladičkov so tako odraz boja za čisto okolje. Ribica pa je postala simbol za čisto vodo.

 

PROMOCIJA SLOVENIJE KOT TRAJNOSTNE DESTINACIJE

Varuhi človeške ribice iz Postojnske jame so med finalisti projekta Natura 2000 pomemben glasnik Slovenije kot zelene, butične in trajnostne destinacije. Ker gre za mednarodno izjemno prepoznano tekmovanje, je njihova uvrstitev po – za turizem izjemno težkih časih – tudi dodatna promocija naše dežele na globalni ravni.