Neprijetne izkušnje na družbenih omrežjih

Deli novico s tvojimi prijatelji

Pismo na Dansko

 

Družbena omrežja me ne zanimajo pretirano. Facebook je nastal, ko sem bila v gimnaziji, prav tako Instagram zato sta postala nujno zlo na mojem telefonu. Nikoli nisem imela Snapchata, Vine-a, TikTok pa mi je tako tuj, da se počutim kot 90-letna soseda.

 

Ne glede na vse, sem imela v preteklih tednih s temi omrežji veliko več dela, kot bi si želela. Prvič sem se odločila, da bom sodelovala v nagradni igri na Instagramu. Po nekaj dneh sem bila obveščena, da sem zmagala in mi pripada nagrada. Zgodba se je začela že septembra lani, a se je končala šele prejšnji teden, ko sem po neštetih sporočilih in klicih v prazno že obupala. Po pol leta je nagrada (otroška hrana) prispela do našega doma. Neprijetna izkušnja z grenko sladkim koncem, ki mi je potrdila, da nisem narejena za interakcije na internetu. Istega dne, ko sem prejela paket, sem na Facebooku objavila, da prodajam rabljen tiskalnik. Na Danskem sem v tednu dni prodala vse pohištvo in stvari, ki jih nismo mogli vzeti s seboj v Slovenijo, brez ene same slabe izkušnje. Tokrat ni bilo tako – takoj se mi oglasi potencialni kupec, ki prijazno prosi, če mu lahko paket pošljem preko pošte, saj nima prevoza. Naivno privolim in… lahko rečem le, da sem bila en klik stran od tega, da bi mi ukradli bančno kartico in s tem velik del prihrankov.

 

Razočarana nad dvema negativnima izkušnjama sem skoraj zbrisala vse profile na družbenih omrežjih, ko sem videla, da prijateljica sodeluje v igri “izmenjav najljubših knjig”. Ker sem sama goreča bralka, se nisem mogla upreti in sem prosila za naslov neznanca, ki mu bi poslala svojo najljubšo knjigo v upanju, da tudi k meni prispe knjiga nekoga drugega in še isti dan sem na pošti pošiljala Murakamija na Dansko. Neznanka z Instagrama je bila namreč Slovenka, ki z družino živi in dela v Kopenhagnu.

 

Odločila sem se, da je to dovolj lep zaključek mojega sodelovanja in interakcij na družbenih omrežjih ter da se bom pri svojih 30-ih letih iz vseh družbenih omrežij predčasno upokojila. In ne, nisem pozabila na Olimpijske igre in rivalstvo Slovenije in Danske – zdelo se mi je samo skrajno nešportno bahati se z našimi medaljami, medtem ko Danci niso osvojili niti ene…

 

Nina Ločniškar