Oskrba Istre s pitno vodo: rešitve bodo iskali na konferenci

Oskrba Istre s pitno vodo je izziv, s katerim se slovenska stran sooča že desetletja, medtem ko se hrvaški del Istre s to problematiko uspešno sooča. Rešitve bodo prihodnji teden iskali na konferenci v Pulju.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Oskrba Istre s pitno vodo je izziv, s katerim se na območju naše države soočamo že desetletja.

Slovenska inženirska zveza (SIZ), Hrvatski inženjerski savez (HIS) in Istarska županija, ob podpori štirih občin slovenske Istre (Mestna občina Koper, Občina Izola, Občina Piran in Občina Ankaran) 18. in 19. marca 2024 v počastitev dneva voda organizirajo prvo konferenco na temo podnebnih sprememb in oskrbe s pitno vodo na območju Istre, ki bo v hotelu Park Plaza Histria v Pulju.

Cilj konference je javnost in ključne deležnike opozoriti na vse bolj izrazit vpliv podnebnih sprememb na oskrbo z vodo v Istri in skozi razpravo strokovne javnosti ponuditi konstruktivne rešitve, ki bi jih lahko implementirali tudi v slovenski Istri ter tako rešili več desetletno težavo oskrbe s pitno vodo.

Hrvaški del Istre se uspešno sooča z reševanjem problematike zagotavljanja pitne vode

Dejstvo namreč je, da se hrvaški del Istre uspešno sooča z reševanjem problematike zagotavljanja pitne vode, medtem ko v slovenski Istri vodni vir Rižana ne zadošča povsem potrebam po pitni vodi v regiji in je tako oskrba s pitno vodo že dolga leta odvisna predvsem od uvoza vode iz drugih vodooskrbnih sistemov izven regije.

Sodelovali bodo različni strokovnjaki

Na konferenci bodo sodelovali strokovnjaki iz različnih organizacij, institucij in strokovnih društev.

V sklopu programa je predviden tudi ogled akumulacije Butoniga kot glavnega vodnega vira v hrvaški Istri.

Cilj konference je tako med strokovno javnostjo, kot tudi med prebivalci in odločevalci osvetliti možne rešitve in začrtati pot za implementacijo najboljših rešitev v prakso.