Deli novico s tvojimi prijatelji

 width=

Naša novinarka Petra Mežnarc se kmalu odpravlja v Gambijo. Je soustanoviteljica Dobrodelnega društva Upanje za otroke Afrike, ki deluje za dobro afriških otrok. »Društvo deluje po principu botrstva, to pomeni da za otroke iščemo botre, ki jih finančno podprejo pri šolanju. Strošek botrstva je 20 evrov na mesec.« Denar botrov se porabi tudi za nakup šolskih torb in uniform, starši ali skrbniki poskrbijo, da so tudi primerno oblečeni in obuti. Več o društvu si lahko preberete na: https://www.hopeforkidsofafrica.com/ ali na njihovi FB strani:

Gambijo je obiskala že lansko leto, kamor je odšla z namenom, da spozna svojo varovanko, za katero plačuje za izobraževanje. Po vrnitvi domov je s somišljeniki ustanovila društvo, katerega cilj je, da se čim več otrokom omogoči pravica do šolanja in da imajo kljub revščini možnost za izobraževanje.

 

Gambija ne nudi razkošja kot smo ga navajeni pri nas. Otroci nimajo igrač, nimajo barvic, nekateri nimajo niti zvezkov. »In ravno to je bilo nekaj, kar se mi je resnično najbolj vtisnilo v spomin in me hkrati zelo razžalostilo. Pri nas je skoraj vse samoumevno, pri njih pa je dober dan že, če so se najedli«, pove Petra.

 

Predsednica društva je vesela, da so ljudje prepoznali dobro delo društva in da se jih je že veliko pridružilo. S tem, ko postanete boter nekomu, mu dajete upanje za boljši jutri, otroci imajo večjo motivacijo za učenje in predvsem postanejo vidni. »Postanejo pomembni, nekdo iz Evrope skrbi za njo/njega, to je resnični privilegij. Mi se zavedamo, da ne moremo pomagati prav vsem, življenje je res nepravično, vendar se trudimo, da naredimo vse, kar je v naši moči, da pomagamo kolikor lahko«. Prepričana je, »da lahko vsi botri potrdijo, da pomagati drugim prinaša prav posebno notranjo zadovoljstvo in dejansko s tem, ko pomagate drugim, dobite največ prav vi. Širite svoje srce in osmislite svoje življenje.«

Že v lanskem letu so razveselili veliko otrok, ki so prejeli nove šolske potrebščine, kupili so zvezke, radirke, svinčnike, šilčke, barvice, šolske torbe za več kot 200 otrok. To bi želeli narediti tudi letos, zato zbirajo prostovljne prispevke za nakup šolskih potrebščin.

 width=

 

Nakazila zbirajo na računu Dobrodelnega društva Upanje za otroke Afrike/Hope for kids of Africa:

 

Bančni račun: SI56 2900 0005 3402 140

 

Referenca: 99

 

Koda namena: CHAR

 

Namen: ZA ŠOLSKE POTREBŠČINE