Otvoritev in predstavitev Tartinijevega leta v Piranu

Deli novico s tvojimi prijatelji

V Tartinijevem letu bodo partnerji v projektu Tartini 330 organizirali več kot 70 različnih prireditev.

 

Pri pripravi programa je pod skupnim imenom Projekt Tartini 330 sodelovalo več kot 40 domačih in tujih partnerjev, soorganizatorjev in pokroviteljev projekta.

 

Vlada Republike Slovenije je leto 2022 razglasila za Tartinijevo leto, ki ga v Piranu začenjajo s koncertom Komornega orkestra Ferruccio Busoni iz Trsta z Massimom Bellijem in izjemnim solistom, violinistom Salvatorejem Accardom. Koncert bo danes, v soboto, 26. 2. 2022, ob 19.30, v Avditoriju Portorož.

 

Evalvacija projekta Tartini 250 je pokazala, da so se kljub negotovemu letu 2020 izvedli nekateri ključni dogodki, ki so potekali v poletnem času, od junija do septembra 2020; glede na razmere in pogoje, ki so veljali v prvem koronskem letu, ocenjujejo partnerji to kot pozitivno. Zgodili so se trije večji koncerti, dva festivala, predstavitev plošče Tartinijevih Quattro Sonate a Quattro in številne manjše prireditve.

 

V letu 2022, ki ga je Vlada Republike Slovenije imenovala za Tartinijevo in Plečnikovo leto, je k projektu Tartini 330 pristopilo 13 partnerjev, 17 soorganizatorjev in 12 pokroviteljev iz Slovenije, Italije, Hrvaške in Srbije ter v programski knjižici predstavilo več kot 70 prireditev. Dogodki, ki se bodo v čast Mojstru narodov prepletali skozi vse leto, so del rednih festivalskih programov ter dodatnega prazničnega programa ob 330. obletnici rojstva Giuseppeja Tartinija. Priredili bodo več kot 40 koncertov, več kot 10 razstav, več kot 10 glasbenih prireditev za mlade, 3 vodene izlete z ogledi Tartinijeve poti ter nekaj znanstvenih, enoloških in promocijskih srečanj. Vsi dogodki so zbrani v programski knjižici, ki je na voljo na spletni strani www.tartini.eu. V Istro želijo organizatorji privabiti čim širšo javnost, zato prihajajo letos v goste svetovno znana glasbena imena.

 

Projekt Tartini 330 se v Tartinijevem letu začenja z otvoritvenim koncertom v Avditoriju Portorož–Portorose. Salvatore Accardo bo z Novim komornim orkestrom Ferruccio Busoni pod vodstvom Massima Bellija zaigral dva Tartinijeva violinska koncerta, ki sta se v sedemdesetih letih nenadoma pojavila v Padovi po dvesto letih »zimskega spanja«. Maestro Accardo upa, da bosta občinstvu prinesla veselje, ki sta ga dala njemu ob nepričakovanem odkritju. Tartinijevo leto prinaša še veliko podobnih biserov, ki jih partnerji in soorganizatorji želijo nanizati v sezoni 2022.

 

Poleg otvoritvenega koncerta v Piranu izpostavljajo še koncert maestra Stefana Milenkovića s Komornim orkestrom Camerata Novi Sad, ki bo 5. junija v Amfiteatru Avditorija Portorož–Portorose, koncert ob dnevu državnosti z Orkestrom Slovenske filharmonije in violinistko Anno Tifu ter dirigentom Marcom Angiusom, ki bo na Tartinijevem trgu 24. junija in ga organizirajo v sklopu medobčinske koordinacije PIKA, koncert italijanskega violinista Allessandra Quarte s komornim orkestrom I Filarmonici di Roma, ki bo 2. avgusta v Amfiteatru Avditorija Portorož–Portorose, koncert Venice Baroque Orchestra z violinistko Chouchane Siraossian 8. aprila v Gledališču Tartini, koncert baročne glasbe učenk in učencev Tržaškega glasbenega konservatorija Giuseppe Tartini, ostale koncerte mladih glasbenih talentov in še bi lahko naštevali.

 width=

Poleg promocije kulturne dediščine in kulturnega turizma v znamenju Giuseppeja Tartinija je eden od ciljev projekta tudi približevanje klasične glasbe širšemu občinstvu. S tem namenom bodo štiri koncerte programa Tartini 330 spremljale uvodne predstavitve z muzikološko razlago. Helena Gardina bo koncert predstavila v slovenskem jeziku, Margherita Canale pa razlago v italijanskem jeziku. V programski knjižici so ti koncerti označeni z violinskim polžkom ().

 

Prav poseben del programa pa pripravljajo ob občinskem prazniku Občine Piran in v času Barcolane v Trstu, med 14. in 15. oktobrom; ta del programa bo potekal v nekdanjem skladišču soli Grando. Za imenom Tartini 3l3ctr0nic stoji inovativni kulturni projekt, namenjen predstavitvi dediščine Mojstra narodov širšemu občinstvu. Dogodek obsega pedagoške delavnice, predavanja za demistifikacijo elektronske glasbe ter predstavitev dodiplomskih in magistrskih študijskih smeri multimedije in elektronske produkcijske tehnologije Glasbenega konservatorija Giuseppe Tartini iz Trsta. Natečaj za ustvarjanje glasbe s predhodno posnetimi zvočnimi vzorci, predstavitvijo projektov in informacijami o nastanku in izvedbi del bo dogodku zagotovil mednarodno prepoznavnost. Produkcijo remiksa Tartinijeve glasbe v elektronskem slogu bo ocenila strokovna komisija. Najboljša dela bodo predstavljena na festivalu, namenjenemu srečanjem, spoznanju, praznovanju in poglobljeni strokovni obravnavi.

 width=

Da bo javnost z vsem dogajanjem čim bolj na tekočem, je zaživela prenovljena spletna stran www.tartini.eu, kjer bodo objavljeni vsi dogodki, vključno s tistimi, ki jih za zdaj še ni v programski knjižici, saj se partnerji programu, podobno kot pri projektu Tartini 250, še pridružujejo. Letos pričakujejo nekaj več kot 15.000 obiskovalcev, ki si bodo ogledali program Tartini 330.

 

Župan Zadković je na novinarski konferenci izpostavil: »Tartinijeva dediščina je dragocena in iz nje izhajajo trdni temelji odlični kulturnih vsebin. Resnično upam, da bodo po koncu mojega mandata to bogastvo le še nadgrajevali, razvijali in plemenitili«.

 

Predsednica Združenja Skupnost Italijanov Giuseppe Tartini Piran in podžupanja Občine Piran Manuela Rojec je povedala: »Malo je krajev, ki se lahko ponašajo s tako bogato kulturno dediščino, kot jo ima Piran. Nanjo moramo biti ponosni, hkrati pa nam zapuščina naših prednikov nalaga dolžnost, da jo cenimo, spoštujemo in ponosno delimo z vsemi, ki ljubijo umetnost. Osnovni cilj projekta Tartini 330 je prav ta: združiti vse, ki se zavedajo pomena kulture in brezčasnih vrednot – dediščine našega najimenitnejšega someščana.«