Pediater Pokorn: Nosečnice naj se cepijo proti oslovskemu kašlju

V UKC Ljubljana so letos zaradi oslovskega kašlja zdravili 11 otrok, večinoma dojenčke, stare do tri mesece. To so otroci, ki so premajhni, da bi jih lahko zaščitili s cepljenjem, bi pa lahko hospitalizacijo preprečili s cepljenjem njihovih mater v tretjem tromesečju nosečnosti, poziva strokovni direktor pediatrične klinike Marko Pokorn.

Deli novico s tvojimi prijatelji

S cepljenjem mater v tretjem tromesečju nosečnosti je učinkovito zaščiten tudi še nerojeni otrok, je za STA poudaril strokovni direktor pediatrične klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Pokorn.

“Apeliram tako na nosečnice kot na ginekologe, ki jih spremljajo v nosečnosti, da jih pozovejo k cepljenju, saj bomo le ta način preprečili, da bi za to boleznijo zbolevali novorojenčki oziroma dojenčki, stari manj kot tri mesece,” je pozval.

Ob tem je spomnil na tragičen dogodek, ko je v Gradcu na avstrijskem Koroškem pred dobrim tednom zaradi oslovskega kašlja umrl novorojenček, kar se prej ni zgodilo celi dve desetletji. “Cepljenje je varno, učinkovito in dokazano zaščiti otroke v prvih treh mesecih življenja,” je poudaril.

Večina otrok, ki so jih v UKC zaradi oslovskega kašlja zdravili v letošnjem letu, je bilo hospitaliziranih na infekcijski kliniki, dva sta trenutno v enoti intenzivne terapije na pediatrični kliniki.

Hospitalizirani otroci po besedah strokovnega direktorja predstavljajo le vrh ledene gore. Povzročitelj oslovskega kašlja verjetno zelo intenzivno kroži med prebivalstvom, zato je na mestu opozorilo, da je treba na oslovski kašelj pomisliti pri vsaki osebi, ki 14 dni ali več kašlja “v napadih”, še posebej, če tak napad kašlja izzove bruhanje.

Osebe s takimi napadi kašlja naj se izogibajo stikom z novorojenčki in dojenčki, svetuje Pokorn.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so do 13. marca prejeli 381 prijav primerov oslovskega kašlja. Lani v celem letu pa je bilo skupaj prijavljenih 125 primerov. Kot ob tem poudarjajo tudi na NIJZ, je najučinkovitejši način preprečevanja oslovskega kašlja vzdrževanje visokega deleža cepljenih v skupnosti.