Perovič: “Življenje gre svojo pot”

Deli novico s tvojimi prijatelji

V mojih službah so me pametnejši od mene učili, da lahko krizne situacije vedno premagamo samo, če je kolektiv enoten. Vodje morajo v takšnih situacijah znati jasno razložiti cilje, ki jih želijo doseči in jasno doličiti način in metode dela. Iz izkušenj lahko povem, da se lahko iz krizne situacije kolektiv dvigne močnejši in boljši ali pa razdeljen in sprt, kar pomeni tudi, da na dolgi rok nikakor ne bo uspešen. Močnejši, enotnejši kolektivi ga bodo povozili. Slabo razloženi ukrepi in hitro spreminjajoči se ukrepi v kolektivu ne bodo dobro sprejeti.

 

V takšnih razmerah se pogosto pojavi dvojen sistem. Nekaj jih bo ukrepe izvrševalo in poslušalo, drugi si bodo življenje organizirali drugače.

 

In kaj se nam dogaja sedaj? Prepričan sem, da do danes vsak od nas že ve, v katerem fitnesu, gostilni, bifeju, frizerju, maserju bomo morali pokazat PCT potrdilo in kje ne. Ali je to slabo? Za delovanje države zagotovo, saj kaže na veliko nezaupanje v ukrepe in odredbe, ki jih sprejema vlada. Po drugi strani pa kaže tudi na to, da se državi z odredbami, neusklajenimi zakoni, pač ne da vladati. Življenje gre svojo pot.

 

Pa še nekaj se je zgodilo. Vsak podjetnik in posameznik se je začel odločati po svoje. Jaz kot uporabnik imam sedaj izbiro. Bom hodil v restavracije, ki zahtevajo PCT test ali ne, bom šel k frizerju, ki zahteva PCT test ali ne. In tudi podjetniki so si sami vzeli možnost izbire. Vsem nam je jasno, da se bomo nekateri odločali za »varna« PCT pregledana okolja, drugi pač ne.

 

Podjetniki pa s svojo izbiro tudi sami sebi krojijo usodo. Izbira je pomembna. Ima pa seveda takšen sistem, ki ga je prineslo življenje in ne organizirano odločanje države, mogoče veliko pomanjkljivost.

 

Če se bomo zares obnašali tako, ali bo to pomenilo, da bodo bolnice ponovno prepolne in ne najbolje delujoč zdravstveni sistem, še slabši. Mogoče. Mogoče pa, da bomo ljudje pametni. Ko bomo sami videli, da je bolnih preveč, da s svojim obnašanjem okužujemo svoje znance, bomo začeli zahajati samo v prostore, kjer bo PCT sistem obvezen.

 

Prepričan sem, da bo takrat tudi brez odredb vlade precepljenost večja in o našem zdravju bomo odločali sami, ne pa policijski minister. Sistem, kjer mi v večernih poročilih zdravstvene ukrepe razlaga nekdo iz represivnega ministrstva in ne minister za zdravje, zagotovo ne bo imel dobrih rezultatov.

 

Tomaž Perovič