Pesto genovese – recept, ki diši po poletju

Pesto genovese je ena najbolj prepoznavnih italijanskih omak.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Pesto Genovese nas s svojo živo zeleno barvo in značilno aromo takoj spomni na poletje. Ta priljubljena omaka italijanskega izvora temelji na preprostih sestavinah, med katerimi kraljuje bazilika. Ostale sestavine pa so še pinjole, nariban parmezan (Parmigiano Reggiano) ali včasih tudi pecorino, ekstra deviško oljčno olje, česen in groba morska sol.

bazilika - pesto genovese

Pesto genovese po originalnem receptu

Prava skrivnost odličnega pesta ni le v sestavinah, temveč v njihovi harmoniji. Okusi se ne smejo preglasiti – bazilika mora ostati glavna zvezda, vse ostalo pa jo le nežno podpre.

Ime “pesto” izhaja iz italijanske besede pestare, kar pomeni “tlačiti” ali “streti”, saj se je ta omaka tradicionalno pripravljala v kamnitem možnarju z lesenim tolkačem. Za pripravo domačega pesta genovese potrebujete pest svežih listov bazilike (okoli 50 g), dve žlici pinjol, en strok česna, okoli 50 g parmezana (ali kombinacijo s pecorinom), približno 100 ml oljčnega olja in ščepec soli. Vse sestavine strete v možnarju ali zmeljete v mešalniku – pomembno je, da ne mešate predolgo, saj toplota lahko oksidira baziliko in spremeni barvo iz živo zelene v olivno.

pesto genovese

Kako ga uporabiti?

Ko je pesto genovese pripravljen, ga lahko uporabite takoj – najbolje zmešan s testeninami, prelit po brusketah ali celo kot preliv za pečeno zelenjavo in ribe. Če ga želite shraniti, ga prelijte z nekaj olja, da površina ne oksidira, in ga hranite v hladilniku nekaj dni. Lahko ga tudi zamrznete – najbolj priročno v manjših porcijah.

pesto genovese