Pidoći na buzaro

Primorci smo rojeni pod srečno zvezdo. Zakaj? Ker živimo na najlepšem koncu Slovenije (če ne celo sveta), imamo fantastično podnebje in odlično hrano (če bi se rešili še zastojev na cesti, bi bilo mogoče celo preveč idilično).

Deli novico s tvojimi prijatelji

Istrska kuhinja je res nekaj, na kar smo lahko upravičeno ponosni. Imamo delovne kmete, ki poskrbijo za domače sadje, zelenjavo in meso ter marljive ribiče, ki v ribarnice vsak dan dostavijo svež ulov. In ravno to je tisto, kar nas loči od ostalega dela Slovenije. A obstaja kaj boljšega od tega, da greš zjutraj na pomol, se ob gledanju sončnega vzhoda ohladiš v morju, greš do ribiča, ki je ravnokar privezal svojo barko, in od njega kupiš sveže ribe in školjke, ki si jih pripraviš za kosilo? Mislim, da ne. Ravno zato je slovenska Istra priljubljena počitniška destinacija. Mi, ki smo tu rojeni, pa imamo še eno veliko prednost: naše zlate none, ki so svoje znanje predale tudi nam. Tako, da ne samo da uživamo v istrski kulinariki, ampak jo znamo tudi pripraviti. Danes bom z vami delila lahkoten poletni recept, ki paše v teh vročih dneh. Še posebej pa vam bo teknil, če ga boste pripravili in pojedli nekje, kjer boste imeli čudovit pogled na morje. Ker vem, da so temperature peklenske in da si nihče ne želi še dodatno potiti pred štedilnikom, je ta recept zelo enostaven in hitro pripravljen.

Sestavine za 4 osebe:
– 1 kg pidoćev,
– olivno olje,
– peteršilj,
– 4 stroke česna,
– drobtine,
– belo vino (malvazija)
– limona.

Postopek

Školjk si marsikdo ne upa pripraviti sam doma, saj se marsikateri domači kuhar boji, da jih ne bo pravilno pripravil in da bo s tem škodoval osebam, ki bodo njegovo hrano uživale. Zato najprej nekaj napotkov, kako pravilno očistiti pidoće. Pri nakupu moramo biti pozorni, da so školjke sveže. Doma jih očistimo, operemo, oščetkamo in odstranimo vse školjke, ki so odprte, poškodovane. Ostale namočimo v vodo, da iz njih odstranimo pesek. Pidoće damo v lonec in prižgemo ogenj, počakamo, da se odprejo in izločijo vodo, ki jo shranimo. Školjke, ki se med segrevanjem niso odprle, zavržemo in ne odpiramo na silo. V ponev damo nekaj olivnega olja, ga segrejemo in dodamo na drobno nasekljan česen. Ko zadiši, mu dodamo odprte pidoće, jih popražimo in nato dodamo belo vino (prbl. 2 dcl oz. po okusu), na drobno nasekljan peteršilj, nekaj kapljic limone in dve žlici drobtin (odvisno od tega, kako gosto omako želimo). Omaki lahko, če je premalo slana, dodamo vodo, ki so jo na začetku spustili pidoći. Vse skupaj še 5 minut pražimo, nato pa postrežemo z limono in svežim kruhom.
Kot vedno, tudi tokrat velja povabilo, da mi fotografije vaših pripravljenih jedi pošljete na manca.hribovsek@obalaplus.si. Če pa vam ni do kuhanja, mi lahko tokrat posredujete tudi najlepše fotografije, ki so nastale na vašem letošnjem dopustu. Mogoče dobim idejo, kam se odpravim naslednjič, ko mi bo šef v službi dal fraj …