Pikado mu je spremenil življenje

Nenavadni konjiček in posel Stefana Božička iz Marezig

Deli novico s tvojimi prijatelji

Včasih je dovolj le trenutek in že se ti življenje obrne v drugo smer. To se je sprva počasi, med korono pa precej hitro, dogajalo Stefanu Božičku. Dolga leta je vsake toliko vrgel  puščico v tarčo, med korono pa je njegova ljubezen do pikada dobila krila. Pravi, da je to šport, ki zahteva koncentracijo, koordinacijo in pravilno tehniko meta. Nad pikadom se je tako navdušil, da je odprl prvo specializirano pikado trgovino v Sloveniji.

 

»Na odraščanje v Luciji imam lepe spomine. Ker sem bil od nekdaj zelo komunikativen, sem se po končani osnovni šoli odločil za srednjo gostinsko in turistično šolo v Izoli, nato pa me je vleklo na študij ekonomije, vendar se moja šola življenja še ni zaključila,« veselo pripoveduje Stefano, ki je prve delovne izkušnje nabiral kot natakar, pri 26 letih pa je novo karierno priložnost videl v IT industriji. Nato je dobro desetletje delal za mednarodno podjetje Lenovo najprej v Bratislavi, nato pa v Ljubljani. Sodelavci so ga cenili kot odličnega prodajalca in finančnega analitika. Nepoboljšljivo radoveden in tudi pogumen se je vedno rad loteval novih stvari, tudi turizma. Z veseljem od leta 2015 vodi turistično agencijo Adriabnb, ki se ukvarja s posredovanjem pri oddaji turističnih apartmajev v kratkoročni najem.

»V mladosti sem dobršen del prostega časa preživljal na igriščih in v igralnici Giani v Portorožu, kjer sem najraje igral biljard. Medtem pa sem tu in tam vrgel kakšno puščico v pikado. V  obdobju pandemije, ko sem si nabavil elektronsko tarčo in sem se intenzivneje posvetil pikadu, kar je privedlo do odprtja prve specializirane pikado trgovine v Sloveniji,« razlaga Stefano.

 

Pikado je čisto poseben šport

Klasični pikado z jeklenimi konicami je postal njegova strast, saj zahteva večjo natančnost in tehniko. Pikado je zanj in njegovo ženo (skupaj imata tri krasne in živahne otroke) postal hobi, ki ju povezuje in sprošča. Trenirata vsak dan med pol do ene ure, udeležujeta se mednarodnih WDF turnirjev ter uživata v potovanjih in igrah skupaj.

Stefano meni, da je pikado šport, ki zahteva koordinacijo, koncentracijo in pravilno tehniko meta. Potrebna je tudi telesna in duševna pripravljenost. Slabosti treniranja pikada ne vidi, nasprotno, meni, da bi lahko bil pikado koristen v pisarnah za sprostitev zaposlenih. Največji izzivi pri pikadu so izboljšanje tehnike in konstantnost v igri. Po prvem igranju in treniranju doma so ga zamikala tekmovanja. Tekmovati je začel online preko spletnih strani nakka.com in webcamdarts.com ter na lokalnih turnirjih. Konkurenca je različna, odvisno od zahtevnosti turnirja. Profesionalni igralci trenirajo več ur dnevno, za zadovoljivo raven igre pa zadostuje tudi ena ura dnevno. Stefano pravi, da so pri pikadu, tako kot pri vsakem športu, dobri in slabi dnevi, ključnega pomena pa je dobro počutje in koncentracija.

 

Sladko je zmagovati

»Najboljše pri pikadu je, ko se zabavaš in zmaguješ. Najslabše pa, ko ti res ne gre in ne moreš doseči želene natančnosti. Hvaležen sem domačim, še posebej ženi, za podporo. Žena me spremlja na tekmah in me spodbuja. Za zdaj še nisem dosegel veliko zmag, saj sem šele pred kratkim začel resneje trenirati, a že imam nekaj manjših turnirskih zmag. Na večjih WDF turnirjih sem se nekajkrat uvrstil med 32 ali 16 najboljših. V pikadu so merila za uspeh različna, od velikih metov do visokih uvrstitev na turnirjih,« pravi Stefano, ki ga je pikado tako navdušil, da je v Kopru odprl trgovino z opremo za pikado. Idejo zanjo je dobil iz ljubezni do te igre in pomanjkanja podobnih trgovin v bližini. Ljudi za pikado navdušuje tako, da jim razloži igro in deli svoje izkušnje. Velikokrat se zanimanje pojavi samo od sebe, ko ljudje vidijo njegovo strast do igre. Čeprav je veliko naokoli, se rad vrača v Marezige. »Tisti, ki se rodijo v Istri, se prej ali slej vrnejo. Sam imam na obali kopico najljubših kotičkov. Le-ti so povsod, kjer je moja družina,« še navrže.

 

stefano zena

 

Nalezljivo Stefanovo navdušenje

Dovolj je, da se vrnete 30 let nazaj, da vidite, zakaj je pikado veljal za dejavnost, primerno samo za tiste, ki radi hodijo v bare in pijejo alkohol. Obstaja veliko videoposnetkov profesionalnih turnirjev v pikadu iz preteklosti, kjer igralci pijejo in kadijo v javnosti, vendar se je šport odmaknil od teh nezdravih vidikov in danes pikado velja za igro, ki je bogata s koristmi za zdravje, od katerih smo mnoge našteli spodaj.

  1. Izboljša koordinacijo roke/oči

Pri pikadu gre predvsem za natančno metanje in bolj ko ga igrate, boljši boste pri metanju svojih puščic v območje, kamor ciljate. To je znak, da se vaša koordinacija roka/oči izboljšuje, kar je bistveno za vse druge vidike življenja igranje drugih športov do preprostega pobiranja predmetov.

  1. Možgani se naprezajo

Najpogostejša oblika iger s pikadom vključuje znižanje rezultata od 501/301 do 0, končanje z dvojnim izhodom. Ko ga igrate, morate sešteti rezultat iz svojega seta treh puščic in ga odšteti od skupne vrednosti. Ko se približate zaključku, morate določiti številke, ki jih morate zadeti, da dosežete točen rezultat. To je odlična vadba za možgane in jih ohranja aktivne. Izboljšate računanje množenja, seštevanja in odštevanja.

  1. Lajšanje stresa

Igranje pikada lahko zahteva veliko osredotočenosti in koncentracije, saj ne zahteva le natančnega metanja, ampak morate razmisliti tudi o tem, kaj potrebujete za dosego zadetka ne glede na to, ali igrate 301 ali igre, kot je kriket. To vam odvrne misli od drugih stvari, ki vas obremenjujejo v življenju in vam pomagajo, da se sprostite.

  1. Socialne veščine

Medtem ko lahko pikado doma vadite sami, igranje katere koli vrste igre pomeni druženje z drugimi ljudmi. Igranje pikada je odličen način za druženje s prijatelji in če zberete ekipo v ligi, je to lahko odličen način za spoznavanje novih ljudi.

  1. Izboljša zbranost

Igranje pikada zahteva veliko zbranosti. Ne glede na to, ali gre za določanje rezultata ali razmišljanje o območju tarče, na katerem želite, da pristanejo vaše puščice ali postavitev v položaj za met. Zmožnost 100-odstotne koncentracije in izogibanje raznim motnjam je ključ sposobnosti zbranosti.

  1. Poveča samozavest

Zmaga v igri pikada lahko poveča zaupanje ljudi, kar je super, vendar pa ni vse v zmagi, saj lahko sodelovanje poveča samozavest tudi pri tistih, ki so morda precej introvertirani. Igranje pikada vključuje nastopanje pred drugimi ljudmi in izvajanje nekih aktivnosti, kar lahko privede tudi do splošnega povečanja zaupanja.

  1. Telesni samonadzor

Natančno metanje puščice zahteva dober nadzor nad telesom. Če med metanjem puščice ne morete obdržati roke, telesa in glave pod nadzorom, bo najverjetneje pristala izven cilja, zato smo poznavalci te igre prisotni pri metanju in pomagamo izboljšati telesni samonadzor na vseh pomembnih področjih.

  1. Timsko delo.

Ko igrate pikado v uradni ligi ali igrate turnir s prijatelji, ste vedno v interakciji z drugimi ljudmi, kar lahko povzroči izboljšanje veščin timskega dela, zato si bomo pri pikado klubu obala prizadevali organizirani turnirje med vrstniki, šolami.

  1. Spodbuja strateško razmišljanje

Pikado pogosto zahteva veliko razmišljanja in del tega procesa je strateško razmišljanje. Najpogostejše igre s pikadom vključujejo taktično igro, ne glede na to, ali si poskušate pustiti določeno številko, ki jo želite naslednjič zadeti ali pustite nasprotniku težak izhodiščni položaj.