POLETJE

Zdravstvo je doživelo nov pretres, ostane nam le upanje. Minister je bil odpoklican, živel nov minister. Ker bo to prehodno sam predsednik Vlade, ostaja upanje na preboj  jeseni.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Dotlej pa poletni nasveti. Globoko smo vstopili v vroče poletje, eno najbolj vročih doslej. Sonce, morje, vročina, sedaj nevihte, zelo verjetno kmalu tudi suša … Izkoristimo ga, nadoknadimo izgubljeno v zadnjih dveh letih epidemije. Stopimo v čas oddiha, počitnikovanja, sončenja, plavanja,  sprehajanja in branja. V čas nabiranja telesne in duševne energije za nove izzive. Tokrat bom spomnil na nekaj preventivnih zdravstvenih ukrepov, saj je bolje preprečiti kot zdraviti!

Vsako potovanje se prične s prvim korakom, dandanes se vse pogosteje prične kar v avtomobilu. Potovanje naj bo udobno in v klimatiziranem vozilu. Po dveh do treh urah vožnje ali po pol kilometra premagane nadmorske višinske razlike je priporočljivo prekiniti potovanje z desetminutnim postankom. Ob tem se lahko sprostimo in uživamo ob lepih panoramskih razgledih. Glede na izjemno nepropustnost naših avtocest je potrebno natančno načrtovanje in izbira dneva potovanja. V nasprotnem bo vožnja bolj podobna parkiranju.

V teh dneh so privlačnejše hladnejše in manj soparne destinacije, kljub temu večina še vedno prisega na užitke ob morju. Ob tem si pogosto želimo zdravo zagorelost telesa. S postopnim, previdnim in počasnim sončenjem celega telesa, spreminjanjem lege telesa in izogibanjem opoldanski pripeki preprečimo opekline, sončarico ali toplotni udar. Kopanje ali plavanje v vodi s temperaturo med 23 in 36 stopinj C zniža stresno napetost, izboljša počutje, krepi samozavest, nas sprosti, pomirja in celo znižuje krvni pritisk.

Vsako mišično delo pospeši dihanje in poveča telesno toploto, kar dodatno poveča izgubo vode in možnost  izsušitve. Ob aerobnih telesnih aktivnostih se le četrtina energije spremeni v mehansko, vse ostalo pa v  toplotno, ki jo večinoma oddamo z znojenjem, zato je ob teku, kolesarjenju ali planinarjenju izjemno pomembna ustrezna hidracija. Nekaj ur pred naporom je potrebno popiti do pol litra vode, nato pa občasno pitje vode med samim naporom. Ob naporu preko štirih ur je potrebno ustrezno nadomestilo elektrolitov. V vročih poletnih dneh je smiselna izbira krajših prog v senci in izogibanju postavljanja rekordov. Obilne in vroče obroke poleti nadomestimo s hladnimi jedmi, zrelo zelenjavo in sadjem. Svežo vodo uživajmo redno, v manjših in dovoljenih količinah, izogibamo se alkoholnim pijačam. Obleka naj bo tanka, lahkotna, ohlapna in svetla, glavo pa zaščitite s pokrivalom.

Ob vsem tem ne pozabite na branje in ponotranjenje, kar pomaga tudi pri duševnem zdravju. Priporočam »In če bi bilo res …« (Marc Levy).

Skratka, uživajte vsako sekundo življenja.