POLETNA JED: PEPERONATA

Poletje je letni čas, ki nam ponuja vse na krožniku. Njive so polne okusnih pridelkov, za katere so se kmetje trudili in delali vso zimo in pomlad. Ni lepšega občutka, kot je ta, da greš na lastno zemljo, pobereš zelenjavo, ki si jo sam pridelal in jo pripraviš za kosilo. Tako sta to vedno počela tudi moja nona in nono.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ena izmed priljubljenih poletnih jedi so bile patatine (mlad krompir) in peperonata. Glavna sestavina so seveda paprike (ime izvira iz italijanske besede za papriko) in ostala zelenjava. Peperonato lahko uporabimo kot prilogo, omako zraven testenin ali njokov ali pa jo postrežemo kot namaz zraven bruskete.

 

Sestavine za 2 osebi:

– čebula,

– rdeča paprika,

– rumena paprika,

– zelena paprika,

– bučka,

– melancan oziroma jajčevec,

– zrel paradižnik,

– začimbe (sol, poper, bazilika).

 

Postopek

V pravi istrski kuhinji ne sme manjkati domačega olivnega olja, na katerem popražimo čebulo. Dodamo na koščke narezane in oprane paprike, melancan, vse skupaj popražimo in zalijemo z vodo. Še nekaj časa dušimo, nato pa dodamo narezane bučke. Začinimo po želji (sol, poper). Pred koncem dodamo še olupljen in narezan paradižnik (nekateri peperonato pripravijo brez paradižnika) in počakamo, da se jed zgosti oziroma da se voda pokuha. Peperonata je pripravljena, postrežemo pa jo lahko hladno ali toplo.

 

Če boste recepte preizkusili tudi v praksi, mi lahko fotografije in odzive pošljete na elektronski naslov

manca.hribovsek@obalaplus.si ali na FB profil OBALAplus.