Pomembno za ščitnične hormone: Osem znakov, da telesu primanjkuje minerala cinka

Za pravilno delovanje naše telo potrebuje tudi zadostne količine minerala cinka. Preverite, v kateri hrani ga je največ in kateri so znaki, da ga telesu primanjkuje.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Mineral cink je poleg železa, kalcija, magnezija in kalija eden izmed petih najpomembnejših mineralov za človeško telo. Cink ima v telesu več pomembnih vlog. Med drugim prispeva h kognitivnim sposobnostim in spominu ter pomaga telesu pri izdelavi pomembnega ščitničnega hormona T3, piše hrvaški portal dnevnik.hr. Poleg tega cink prispeva k boljšemu delovanju imunskega sistema, delitvi celic, hitrejšemu celjenju ran in regeneraciji tkiv ter splošni rasti in razvoju človeka, zato je pomembno, da nosečnice uživajo zadostne količine tega dragocenega minerala.

 

Ostrige so eden najboljših virov cinka, vsebujejo pa tudi veliko selena, ki prispeva k sintezi ščitničnih hormonov. Da bi v telo vnesli dovolj vseh hranilnih snovi, je pravilo številka ena čim pogostejše uživanje različnih vrst temno zelene listnate zelenjave. Z minerali so bogate tudi različne vrste žit, odličen vir pa so tudi jajca in alge. Dodatne količine cinka lahko dobite tudi s prehranskimi dopolnili.

 

Čeprav telo ne potrebuje velikih količin cinka, se lahko zgodi, da ga telesu primanjkuje. Človeško telo nima zmožnosti shranjevanja cinka v rezervo, zato je pomembno, da ga redno vnašamo s hrano.

 

Pomanjkanje cinka se lahko kaže v obliki:

 

  • akne, ekcem, suha, luskasta koža, seboroični dermatitis ali alopecija
  • razjeda v ustih ali bela plast na površini jezika
  • težave z dihali in prebavili
  • izguba apetita
  • letargija
  • izguba las
  • počasno celjenje ran
  • izguba las.

 

Glede na to, da se cink, pridobljen iz mesa, v telesu veliko učinkoviteje absorbira, se vegetarijancem priporoča uživanje večjih količin stročnic, soje, fižola, oreščkov in živil iz polnozrnatih žit.

 

10 živil, ki vsebujejo največje količine cinka:

 

  • Meso (zlasti rdeče, vendar ga je treba uživati ​​zmerno)
  • Školjke (ostrige, raki, kozice)
  • Stročnice (čičerika, leča, fižol)
  • Semena (konopljina, lanena, bučna)
  • Oreščki (pinjole, arašidi, indijski oreščki in mandlji)
  • Mlečni izdelki (sir, mleko)
  • Jajca
  • Polnozrnate žitarice
  • Nekatere vrste zelenjave (krompir, grah, ohrovt)
  • Temna čokolada