×

PARMIGIANA

Recept za parmigiano sicer ne izvira iz Istre, a ga poleti pripravljajo že desetletja, iz pridelkov, ki najbolje uspevajo prav na primorski zemlji. Zato je ta jed precej ponarodela.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Za začetek narežemo jajčevce na približno pol centimetra debele rezine in jih rahlo posolimo. Narežemo res veliko količino, saj jih bomo za sestavo parmigiane potrebovali veliko. Narezane jajčevce pustimo nasoljene največ dve uri.

Medtem, ko izgubljajo vodo, pripravimo paradižnikovo omako. Priprava je zelo preprosta. Na oljčnem olju na hitro prepražimo cele stroke česna in vejico rožmarina. Ko oboje zadiši, prelijemo s paradižnikovo mezgo in rahlo zgostimo. Skuhano omako po okusu solimo ter odstranimo rožmarin in česen.

Po dveh urah, ko melancani izgubijo vodo in večino grenkobe, jih do suhega obrišemo in začnemo z dolgo peko na žaru. Za razliko od originalnega recepta, kjer jajčevce dvakrat ocvrejo, najprej samo z moko, ko se ohladijo, pa še enkrat z moko in jajci, je ta izvedba enostavnejša.

Kot zadnje sestavine pripravimo še na majhne koščke natrgano mozzarello in naribamo parmezan ali še raje, staran ovčji sir.

Na dno pekača vlijemo dve žlici oljčnega olja in dodamo dve veliki žlici paradižnikove omake. Sledi plast melancanov, ki jih premažemo z mezgo, posujemo z naribanim sirom in jim dodamo mozzarello. S svežim sirom ne pretiravamo, saj ima ogromno vode, ki bi končni izdelek le uničila. Nazadnje dodamo natrgano svežo baziliko.

delicious g3888f8f9d 1920

Nato celo plast prekrijemo s pečenimi jajčevci in postopek ponavljamo, dokler ne porabimo sestavin oziroma pridemo do vrha pekača.

Na zadnje “nadstropje” parmigiane lahko damo malo več sira, izpustimo pa baziliko, saj bi se v pečici zažgala. Ko je jed sestavljena, jo damo v pečico, ogreto na 180 stopinj. Pečemo jo približno pol ure oziroma dokler ni zapečena zlato-rjavo. Največjo napako naredimo, če jed razrežemo takoj, ko pride iz pečice, saj v tem primeru razpade.

Sestavine:

– 3 kg svežih jajčevcev (melancanov)

– liter paradižnikove mezge (šalše)

– 200 g svežega sira (mozzarella, fior di latte ali

fontina)

– 200 g sira za ribanje (parmezan ali pecorino) – 5 strokov česna

– vejica rožmarina

– šop bazilike

– sol

 

 

Aktualne novice