Poroke za pse?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Hišni ljubljenčki so v trendu, z njimi pa tudi nenavadni pasji pripomočki, diete in celo poroke za male štirinožne prijatelje.

 

V času epidemije koronavirusa, dolgotrajnega zaprtja in socialne distance so si številni omislili hišne ljubljenčke. Za družbo in nove prijatelje so najpogosteje izbrali pse in mačke, akvarijske ribice, ptice, pa tudi mlade glodalce, kuščarje in druge male živali. Številke pričajo, da se je v zadnjih letih bistveno dvignila potrošnja izdelkov za hišne ljubljenčke. Ljudje so za svoje male prijatelje porabili več kot v času pred epidemijo, predvsem za nakupe njihove hrane in prehranskih dodatkov, za plačilo veterinarskih storitev, pa tudi za najrazličnejše, takšne in drugačne pripomočke. Zavarovanja za hišne ljubljenčke, GPS ovratnice in drugi uporabni pripomočki in sorodne storitve že dolgo niso več nobena novost, ekološka živila za živali tudi ne, se pa na trgu iz leta v leto pojavljajo zanimivi raznorazni izdelki, ki so posebej prilagojeni za hišne ljubljenčke. Med temi denimo najdete tudi posebne masažne aparate za pse, sončna očala za pse, avdio knjige za pse in številne druge pogruntavščine, ki predvsem pse in mačke vse bolj »počlovečujejo«.

 

Poroke za male kosmatince

Pojav, ki se je iz Amerike in vzhodnih držav v zadnjih nekaj letih razširil tudi v Evropo, pa so poroke za male kosmatince. Lastniki psov in mačk zanje prirejajo prave pasje in mačje zabave s posebno hrano, dekoracijami in vsem ostalim, kar sodi zraven k poročnemu obredu. Smokingi za pse, bela poročna oblačila za psičke in vsi drugi poročni pripomočki niso več novost.

 width=

Prav tako se je na tržišču pojavila nova storitev – »Wedding Dog Sitter« oziroma neke vrste varuška za pse, katerih lastniki so (pre)zaposleni s pripravami na poroko. Hišni ljubljenčki, zlasti psi, so namreč v času poroke njihovih lastnikov (in priprav nanjo) pogosto zapostavljeni. Ker običajno priprave na poroko za bodoče mladoporočence predstavljajo stresno in kaotično obdobje, so t.i.  »Wedding Dog Sitter« še tako zaželene. Varuška tako pse čuva in jih ustrezno pripravi na poročni obred lastnikov. Storitev »Wedding Dog Sitter« tako običajno obsega varstvo in ukvarjanje s psom oziroma mačko in ustrezne priprave na poročno zabavo. Za poročni dan jih lepo uredijo, pripeljejo na poročno slavje ter jih pripravijo, da mladoporočencema prinesejo poročna prstana, neveste pospremijo do oltarja, se z njimi fotografirajo itd. Tako so tudi hišni ljubljenčki, kot pomembni družinski člani, lahko na ustrezen način sovpleteni v ta pomemben življenjski dogodek njihovih lastnikov.

 

Diete za pse

Nekateri gredo v skrbi za svoje hišne ljubljenčke tako daleč, da pse in mačke prehranjujejo v skladu s svojimi prepričanji. Tako tudi brezglutenska, vegetarijanska in veganska hrana tudi za pse in mačke ni več novost. Strokovna mnenja glede tovrstnega načina prehranjevanja so sicer deljena, a lastnike mačk in psov je včasih težko prepričati, da ljubljenčki le niso ljudje, čeprav ni sporno, da so za marsikoga pomemben družinski član.

 

Veterinarka Barbara Strmole pravi, da je sicer zelo prav, da skrbimo za zdravje štirinožnih prijateljev, da pa se moramo zavedati, da so živali vendarle samo živali in ne ljudje. Hrana izključno rastlinskega izvora po njenem mnenju za pse in mačke nikakor ni primerna, kvečjemu škodljiva. »Te živali rabijo proteine tako kot rabijo ustrezno gibanje na prostem in vse ostalo, kar je značilno za živali,« poudarja in dodaja, da so seveda razlike med pasmami.

 

Tudi sama opaža, da številni lastniki psov in mačk v svojih hišnih ljubljenčkih iščejo nadomestek za otroka, partnerja in prijatelja. »Ljubezen in skrb za živali je seveda dobrodošla, zavedati pa se je treba, da smo ljudje, ki rabimo socialne odnose z ljudmi, živali pa naj ostanejo živali,« poudarja. Trendov iz tujine, ko lastniki psom lakirajo nohte, jih vozijo na masaže in druge lepotne storitve, pri nas sicer še ne opaža, je pa pričakovati, da se bo tudi moda glede hišnih ljubljenčkov prej ali slej uveljavila tudi pri nas.

 

V svetu je namreč v vse večjem razcvetu tudi lepotna industrija za male živali. Kozmetika, posebni šamponi, dodatki alge spiruline in CBD, posebne terapije z rdečo svetlobo, ki pripomorejo k lepšemu sijaju pasjega kožuščka, posebne masaže za njihove tačke in celo pasja joga, imenovana tudi “doga”, so tako kot pasje poroke že prisotni tudi pri naših zahodnih sosedih, zato je najbrž samo še vprašanje časa, kdaj boste svojega kužka pospremili do oltarja.

 

Andreja Čmaj Fakin