Potica je kraljica velikonočne mize. Večina osnovnih sestavin za pripravo potice je bila februarja nižja kot pred letom dni so ugotovili na statističnem uradu. Moka, sladkor in mleko so se pocenili, jajca so se podražila, za ceno orehov pa svežih podatkov statistiki še nimajo.
Moka je bila februarja letos v medletni primerjavi cenejša za 4,4 odstotka, sladkor za 2,1 odstotka, sveže polnomastno mleko pa za 3,1 odstotka. Podražila so se le jajca, in sicer za 0,4 odstotka. Za kilogram orehovih jedrc iz lastne pridelave je bilo po zadnjih razpoložljivih podatkih iz leta 2022 treba odšteti približno enako kot leto pred tem, 14,79 evra.
Potica, hren, jajca, meso kaj so še ugotovili?
Statistiki so se dotaknili tudi ostalih velikonočnih dobrot in prišli do naslednjih podatkov. Hren v teh praznikih prav tako ne sme manjkati. Z njegovo tržno pridelavo se je predlani v Sloveniji ukvarjalo 69 kmetijskih gospodarstev, ki so ga pridelovale na 93 hektarjih površine. Slovenija po podatkih statističnega urada več hrena uvozi kot izvozi. Lani je bilo uvoženega 8,4 tone hrena, izvoženega pa zgolj 740 kilogramov.
Samooskrba z jajci je bila leta 2022 v Sloveniji 87-odstotna. Konzumna jajca je takrat valilo 1,3 milijona kokoši nesnic, ki so v povprečju znesle 0,9 milijona jajc dnevno.
Stopnja samooskrbe z mesom pa je bila leta 2022 86-odstotna. Prebivalcu Slovenije je bilo za prehrano na voljo 30 kilogramov svinjine, ki je osnova za velikonočno šunko. Za kilogram svinjskega mesa s kostjo je bilo lani treba odšteti v povprečju 5,27 evra, kar je tri odstotke manj kot leto pred tem.