Ena izmed nepogrešljivih jedi oziroma prilog na predbožični večerji in zagotovo tudi na silvestrovo je, poleg tatarskega in bakalaja, doma narejena francoska solata. Ne veste, kako jo narediti? Z vami bom delila recept svoje none, ki jo je znala pripraviti kot nihče drug.
Sestavine:
- 1 kg kislih kumaric,
- 8 krompirjev,
- 5 korenčkov,
- 5 jajc,
- pol kg kuhanega graha (lahko iz konzerve),
- 250 g majoneze,
- gorčica,
- sol, poper,
- sok ene limone,
- kisla smetana.
Postopek:
Krompir in korenčke olupimo, operemo in v osoljeni vodi skuhamo do mehkega (vendar pazimo, da jih ne razkuhamo). V drugem loncu skuhamo jajca. Korenček, jajca, krompir in kumarice zrežemo na kocke in v posodo dodamo še grah. Preliv pripravimo posebej: zmešamo majonezo, gorčico, sol, poper, sok ene limone in kislo smetano (vse naštete sestavine dodamo po okusu). Če je preliv premalo kisel, mu lahko dodamo nekaj vode, kjer so bile vložene kisle kumarice. Preliv polijemo čez solato in dobro premešamo (mešamo počasi, da ne razdrobimo korenčka in krompirja).
Še nekaj nasvetov:
- Francoski solati lahko po želji dodate tudi na koščke narezan sir, šunko ali kakšno drugo poljubno sestavino.
- Nekateri prelivu dodajo tudi belo vino.
- Če ne marate jajc, jih lahko preprosto spustite.
- Majonezo lahko zamenjamo s kislo smetano in solati, da ji vseeno dodamo nekaj maščobe, primešamo olivno olje.
- Solato lahko pripravimo en dan prej in jo nato pustimo, da v hladilniku »počiva« in da se povežejo vsi okusi. Naslednji dan je še boljša!
Za praznike pa sploh ni važno, kaj je na mizi, ampak so pomembni ljudje, ki sedijo okrog mize. Zato objemite svoje najbližje, povejte jim, da jih imate radi in imejte lepe, mirne, predvsem pa zdrave praznike.