Previdnost pri uporabi silikonskih pekačev

Potrošniške organizacije so izvedle vseevropski test varnosti silikonskih pekačev in ugotovile, da njihova vsakdanja uporaba ni najbolj primerna. Resda nobeden od vzorcev ni neskladen z zakonodajo, a prav nobeden od njih ni brezhiben. To pomeni, da lahko pride do prehajanja škodljivih snovi v živilo, zaradi česar velja uporabo silikonskih pekačev omejiti. Še zlasti to velja za tiste izdelke, ki so na testu dobili rdeče obarvan rezultat.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Kako je potekalo testiranje? 

V evropskih trgovinah in na spletnih tržnicah so kot običajni potrošniki kupili 54 različnih izdelkov iz silikona, ki so namenjeni (tudi) uporabi v pečicah. Vzorce so najprej za 8 ur pri temperaturi 100 °C izpostavili etanolu. Teste so izvedli trikrat zapored, s čimer so ponazorili večkratno uporabo.

Kaj so pokazali rezultati testiranja?

Med vsemi izdelki jih je bilo le sedem (16 %) popolnoma varnih za uporabo. Pri desetih izdelkih (23 %) so med testom zaznali prehajanje škodljivih snovi v večjih količinah, zato niso primerni za večkratno uporabo pri visokih temperaturah. V vseh ostalih pekačih je bila količina izločenih snovi nižja.

V nobenem od vzorcev niso odkrili ftalatov, prav tako pri naključno izbranih vzorcih ni bilo vsebnosti bisfenola A (BPA). So pa nekateri vsebovali mehčala, in sicer v majhnih količinah. Pri večini vzorcev so izmerili izločanje nenamerno dodanih snovi (NIAS), bolj verjetno in v večji količini se je to zgodilo pri izdelkih, kupljenih na spletni tržnici.

V skoraj tretjini vzorcev so našli snovi, ki količinsko presegajo meje prehajanja. V vseh primerih se je to zgodilo pri agresivnejšem testu z etanolom 50 %. Noben vzorec pa ni presegel meje pri manj agresivnem testu (etanol 20 % in 3-odstona ocetna kislina).

Rezultati testa niso skrb vzbujajoči, saj ne kažejo, da uporaba izbranih izdelkov resneje ogroža zdravje potrošnikov. So pa potrdili dejstvo, da silikonski material ni inerten, zato priporočajo zmerno uporabo ob upoštevanju najvišje temperature in nekaj dodatnih nasvetov, ki jih najdete tukaj.