Prvomajski recept: Fokača

Z vami bom delila recept za okusno italijansko fokačo, ki bodo odličen dodatek k prvomajskim jedem, pa še imeli jo boste za več dni.

Deli novico s tvojimi prijatelji

 

Sestavine:

–     500 g moke (lahko uporabite navadno ali moke tipa »00«)

–     12 g kvasa

–     1 čajna žlička soli

–     2 žlici olivnega olja

–     približno 300 ml tople vode

–     sveža zelišča po želji (npr. rožmarin, timijan, origano)

–     groba sol

Postopek:

V majhno posodo natočite toplo vodo in raztopite kvas. Pustite, da se mešanica aktivira, kar traja približno 5-10 minut. Medtem v večji posodi presejte moko. Dodajte sol in 2 žlici olivnega olja. Počasi vlijte aktiviran kvas v moko in začnite gnesti testo. Postopoma dodajajte preostalo toplo vodo in gnetite testo, dokler ne dobite mehkega in elastičnega testa. Nato ga pokrijte s čisto kuhinjsko krpo  ter pustite vzhajati na toplem mestu približno 1 uro.

Ko je testo vzhajano, ga prenesite na pekač, obložen s papirjem za peko ali rahlo pomazanim z olivnim oljem. S prsti ga raztegnite po pekaču, da dobite želeno obliko fokače. Na vrhu testa naredite globoke vdolbine s prsti. V vdolbine potresite sveža zelišča po želji ter fokačo potresite z grobo soljo. Testo pustite še 30 minut na toplem, da vzhaja. Medtem segrejte pečico na 250 °C. Fokačo pecite 20 minut.

Sedaj ste sicer že navajeni, ampak še enkrat za vsak slučaj: tudi tokrat velja povabilo, da fotografije vaših fokač in prvomajskih žar dobrot in piknikov delite z mano na elektronski naslov

manca.hribovsek@obalaplus.si.

Pa lepe praznike!

Recept za domače lepinje