Naredite jih lahko čisto po svojem okusu, v sredino lahko date poljubno sadje ali mar – melade (jagodno, marelično, kakijevo…). Imam pa tudi dobro novico za vse ljubitelje čokolade in otroke – odlični so tudi z nutello.
Zanimivo je to, da je dojemanje cmokov v različnih delih Slovenije drugačno. Nekateri jih jejo kot sladico, drugi pa za glavno jed (za kosilo ali večerjo). Sedaj pa hitro zavihajmo rokave …
Sestavine za krompirjev cmoki:
– 500 g krompirja (olupljenega)
– 150–200 g moke (odvisno od vrste krompirja)
– 1 jajce
– ščepec soli
– žlica masla
– marmelada po izbiri (marelična, slivo – va ali katera koli druga)
Preliv:
– drobtine
– maslo
– sladkor
– cimet
Postopek:
Krompir najprej dobro operemo in po potrebi poščetkamo. Položimo ga v lonec z osoljeno vodo in damo na ogenj. Ko voda zavre, pustimo da se kuha prbl. 25 minut oziroma dokler se ne zmehča (preverimo tako, da v krompir zapičimo nož ali vilice). Nato ga odcedimo, počakamo nekaj mi – nut, ga še vrelega olupimo in pretlačimo z tlačilko za krompir. Dodamo jajce, moko, sol in z rokami oblikujemo enotno maso. Testo razvaljamo v »kačo« in odrežemo nekaj centimetrov dolge svaljke, ki jih nato sploščimo v kvadrat (odvisno od tega, kako velike cmoke želimo pripraviti, mo – ramo pa paziti, da testo razvaljamo dovolj na debelo, da marmelada med kuhanjem ne bo zlezla ven).
Na sredino oblikovanega kvadrata naložimo majhno žlico poljubne marmelade, previdno združimo robove in oblikujemo kroglico. Robove dobro sti – snemo. Na štedilnik pristavimo lonec z osoljeno vodo, počakamo, da zavre in vanj previdno položimo cmoke. Ko priplavajo na vrh, so kuhani in jih s cedilom vzamemo iz lonca ter položimo na krožnik. Ko so vsi cmoki kuhani, v ponvi stopimo maslo in nanj stresemo drobtine, ki jih nekaj trenutkov pražimo. Preliv polijemo čez cmoke, ki jih nato posujemo še s sladkorjem, v katerega smo predhodno primešali cimet. Še dobronameren nasvet: ker je s pripravo cmokov kar nekaj dela, lahko naredite več testa, oblikujete cmoke in jih nato shranite v skrinji. Ko jih boste želeli postreči, jih odtalite in skuhajte v osoljenem kropu.
Kot vedno, tudi tokrat poziv vsem pri – dnim kuharicam in kuharjem, da mi fotografije vaših cmokov pošljete na manca.hribovsek@obalaplus.si. Pa ne pozabite pripisati, s čim ste jih napolnili.