Recept: Sipin golaž

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ob vseh receptih, ki sem jih v zadnjem času prelil na papir, sem z žalostjo opazil, da je bila morska hrana precej spregledana.

 

Ena od najpogosteje naročenih jedi v primorskih restavracijah so nedvomno ocvrti kalamari. Ti večinoma prihajajo k nam iz daljnih južnoameriških voda. A če se moram odločati o načinu priprave okusnih glavonožcev, moram priznati, da mi je ta najmanj priljubljen.

 

Precej ljubše so mi sipe, ulovljene v Jadranskem morju. Tudi tokratni recept sem zaradi splošne varnosti pripravil doma, a sem bil to pot le pomočnik pri pripravi te izjemno okusne jedi.

 

Za dober golaž je potrebno imeti tudi malce sreče, saj se v ribarnici sipe zelo hitro prodajo.

Najprej jih je potrebno dobro očistiti. To lahko naredijo tudi tam, kjer sipe kupite. Ker vam jih bodo zato dražje zaračunali, se je s čiščenjem vredno potruditi doma.

 width=Kot za vsako enolončnico najprej pripravimo večjo količino čebule, ki jo na olivnem olju in zelo zmernem ognju pražimo počasi, a dolgo. Tokrat se mora čebula razpustiti skoraj v kašo. Če med nežnim praženjem opazimo, da postaja rjava, dodamo malo hladne vode. Ne preveč, le žlico ali dve. Ko je čebula skoraj popolnoma razpuščena, dodamo česen in počakamo nekaj sekund, da zadiši. Nato povečamo moč kuhalnika in dodamo očiščene in na trakove narezane sipe. Nekaj minut jih med neprestanim mešanjem pražimo in nato vse skupaj zalijemo z dobro merico belega vina. Ko ves alkohol izpari, dodamo domačo paradižnikovo mezgo. Mezge dodamo le toliko, da se vsa jed obarva rožnato. Moč kuhalnika znižamo na najmanjšo in pokrito kuhamo približno eno uro oziroma dokler se sipe popolnoma ne zmehčajo. Če imate občutek, da se je jed preveč zgostila, dolijte med kuhanjem malo vode.

 width=

Primerna priloga k sipinemu golažu je seveda polenta. Najlažji način, a obenem najmanj avtohton in okusen, je priprava instant polente. Najboljši način pa je, da kupimo bakreno posodo in polento pripravimo iz prave, grobo mlete koruzne moke.

Za začetek priporočam, da polento pripravite na plinskem kuhalniku ali še raje na odprtem ognju.

 

V bakreno posodo nalijemo nekaj vode, dodamo sol in malo olivnega olja ter začnemo segrevati. Ko voda zavre, pričnemo z dodajanjem koruzne moke, ki jo vsipamo počasi in v rahlem curku. Za mešanje potrebujemo leseno kuhalnico oziroma polentar. Med kuhanjem se bo polenta začela pražiti na dnu in straneh posode. To je dobrodošlo, saj pripomore k pristnemu okusu jedi. Potrpežljivo podrgnite s polentarjem in poskrbite, da se polenta ne zažge. Kuha naj se približno pol ure. Ko se dovolj zgosti, jo stresite iz posode na krožnik.

Sipin golaž postrezite s polento in ga posujte s sveže nasekljanim peteršiljem. K jedi postrežemo tudi kozarec belega primorskega vina, ki se v teh časih še kako prileže.

 width=Sestavine:

Za sipin golaž:

– Kilogram očiščenih jadranskih sip, – tri čebule,

– šest strokov česna,

– dva decilitra belega vina,

– dva decilitra paradižnikove mezge, – sol ter poper in

– peteršilj.

 

Za pripravo polente:

– 250 gramov koruznega zdroba, – liter vode,

– žlico olivnega olja in

– žlico grobe soli.

 

Rok Dekorti