Recept za fižolovo mineštro

Deli novico s tvojimi prijatelji

Pokukajmo v kuhinjo znanih obrazov

 

Kaja Balentič

 

Čeprav se zima počasi poslavlja, se hladni dnevi še kar vrstijo in vrstijo. Burja nas redno obiskuje in nas skupaj z nizkimi temperaturami zadržuje doma, na toplem. V objemu dekice, čaja in dobrih jedi na žlico, točno takšnih, kot so nam jih kuhale naše none.

 

Zaprite oči in si predstavljajte vonj, ki je prihajal iz kuhinje vaših non. V trenutku ste postali lačni in stekli za mizo v upanju, da boste dobili tudi košček klobase.

 

Tokrat jo boste. Tokrat se boste sami lotili čudovitega družinskega recepta Kaje Balentič, drugouvrščene tekmovalke na lanskoletnem Masterchefu Slovenija.

 

Po končani oddaji je naša mlada nadobudna kuharica zavihala rokave in se podala v snemanje videov. Na svojem Youtube kanalu je pod imenom »Kitchen Destroyer« pričela deliti svoje zlate izkušnje in mamljive recepte. S svojo spontanostjo in radostjo nas na lahkoten in hudomušen način popelje v svoj kuharski svet.

 width=»Dandanes poznam veliko mladih, ki bi se radi naučili kuhati, ampak jim to predstavlja prevelik izziv. Strah jih je. In ravno zato sem z mojimi prijatelji ustvarila kuharsko oddajo imenovano Kitchen Destroyer, kjer imam že nekaj super receptov. Med njimi mi je zaenkrat najljubši prav ta, ki vam ga bom danes predstavila. Gre za star istrski recept fižolove mineštre, podedovan od moje none Lucijane, z nekaj osebnimi spremembami. Veliko ljudi misli, da je mineštro treba kuhati ure in ure in to v velikih količinah. A ni tako. Je zelo enostavna jed. Dve porciji lahko pripravimo že v pičlih 30 minutah. Ne verjamete? Kar nadenite si predpasnik.«

 width=DANES NA JEDILNIKU: FIŽOLOVA MINEŠTRA

SESTAVINE (za 1–2 osebe):

– Par klobas (lahko se uporabi tudi panceto, prekajena rebra ipd.),

– strok česna,

– lovorjev list,

– jušna žlica paradižnikovega koncentrata,

– konzerva fižola,

– sol, poper, olivno olje, – večji krompir,

– dva majhna korenčka, – 30 g moke in

– jušna kocka.

 

POSTOPEK:

Za ta recept bomo potrebovali dva lonca, v večjem se bo kuhala mineštra, v manjšem loncu (ali ponvi) pa bomo popekli česen z moko.

 

V večji lonec stresemo fižol, še enkrat toliko vode, jušno kocko, narezan korenček, lovor, sol, poper in klobase. Krompir olupimo, narežemo na enake kocke in ga postavimo, da se bo kuhal na pari nad mineštro. Ko mineštra zavre, znižamo ogenj na srednjo jakost in kuhamo še 15–20 min oz. dokler krompir ni kuhan. Medtem ko se mineštra kuha, v drugem loncu (ali ponvi) popečemo strok česna z moko in tremi žlicami olivnega olja. Iz mineštre vzamemo lovorjev list in klobase ter ji nato dodamo paradižnikov koncentrat . Vse gladko zmiksamo s paličnim mešalnikom in nato vanjo vrnemo klobase in dodamo kuhan krompir in česen, ki smo ga popekli v drugem loncu (ali ponvi). Vse skupaj kuhamo še pet minut in postrežemo!

 

Dober tek!

 

Klara Beltram