Nekateri dodajo kruh, nekateri skuhajo riž, mi pa vam prinašamo recept, kjer se riž le rahlo popeče in potem poveže z mesom ter začimbami, mesne kroglice pa se kuhajo v bogatem paradižnikove omaki.
Tako pripravljene mesne kroglice dišijo po otroštvu in so najboljše, če jih postrežemo z obilico pire krompirja, čeprav jih lahko postrežete tudi ob kuhanem rižu ali testeninah. Mleto meso za kroglice izberite po lastnem okusu, lahko uporabite čisto govedino, mešano mleté meso ali mletino iz purana.
Sestavine za mesne kroglice:
Za kroglice:
- 500 g mletega mesa (po izbiri)
- 75 g riže
- 1 čebula
- 2 jajci
- 2 žlici drobtin
- 2 stroka česna
- 1 žlička sladke mlete paprike
- 50 ml vode
- sol, poper
- malo drobno sesekljanega svežega peteršilja
- 2 žlici oljčnega olja
Za omako:
- 500 ml pasirane paradižnikove omake
- 3 žlice oljčnega olja
- 3 žlice gladke moke
- 1 žlica sladkorja
- 1,5 l vode
- sol, poper
Priprava mesnih kroglic:
- Čebulo in česen drobno sesekljajte in jih popražite na segretem oljčnem olju. Dodajte riž in ga pražite približno dve minuti, dokler ne postane prozoren. Ohladite.
- V posodo dajte mleto meso, dodajte popečen riž, drobtine, jajca, začimbe in vodo, nato pa vse dobro premešajte z rokami. Pustite, da mešanica počiva vsaj pol ure.
- Iz mešanice oblikujte majhne kroglice in jih položite na pripravljen pladenj.
- V večji posodi segrejte oljčno olje, dodajte moko in jo rahlo popražite, nato dodajte pasirano paradižnikovo omako in vodo ter vse dobro premešajte. Dodajte sladkor, sol in poper ter kuhajte na srednje močnem ognju približno 10 minut.
- Dodajte mesne kroglice in jih kuhajte na nizki temperaturi še 15-20 minut.
- Postrezite z pire krompirjem.