RECEPT ZA TOPLEJŠE DNI: Rižota na hladno

Jutri se prične meteorološko poletje. Vremenoslovci napovedujejo, da bomo letos imeli dolgo, sončno, vroče poletje z visokimi temperaturami. Ob takšnem vremenu ne smemo pozabiti na zadostno količino vode in tudi na prehrano, ki mora biti lahko prebavljiva in polna vitaminov. Hrana, ki mi jo je kot otroku ob vročih poletnih dnevih pripravila nona Olga, je rižota na hladno.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Osvežujoča, nasitna, hitro pripravljena jed, ki jo lahko postrežete tudi dan kasneje, pripravite pa jo lahko čisto po svojem okusu na tisoč in en način. Vanjo lahko dodate vse, kar imate pri roki.

 

Sestavine za 4 osebe:

 

– 200 gramov riža,

 

– pločevinka sladke koruze,

 

– 3 paradižniki,

 

– 3 paprike,

 

– razkoščičene olive,

 

– tuna,

 

– bazilika,

 

– feta sir,

 

– sol, poper, olje, kis.

 

 

Postopek:

 

Priprava je zelo preprosta, pri tem vam lahko pomagajo tudi mlajši otroci. Riž v slanem kropu skuhate po navodilih, precedite, ohladite. Sestavine narežete na poljubno velike kose, vmešate v solato, ki jo začinite s soljo, poprom, oljem in kisom. Solato ponovno zelo dobro premešate in jo za nekaj ur postavite v hladilnik. Postrežete jo lahko s sveže nasekljano baziliko.

 

Ker je recept zelo preprost, velja vabilo, da mi v čim večjem številu pošljete fotografije rižote na hladno na elektronski naslov manca.hribovsek@obalaplus.si. Sestavine prilagodite po svojih željah: dodate lahko tudi popečeno meso, fižol, stročji fižol, grah, kisle kumarice, mozzarello. Nekateri za več okusa na koncu dodajo tudi majonezo.

Pa dober tek!