Regata 420: Ana Planinšič in Teo Gerželj evropska podprvaka

V Portorožu se je v torek zaključilo odprto evropsko prvenstvo za razred 420, na katerem je sodelovalo 243 posadk iz 22 držav, med njimi tudi sedem slovenskih. Regatni dogodek, ki se je začel že konec junija z ogrevalno regato “420 Warm-up Regatta”, je v šestih dneh prvenstva ponudil za vsakogar nekaj. Lažje posadke so najbolje izkoristile dneve s šibko termiko, medtem ko so se nekoliko težje razveselile dveh dni južnega vetra, ki je pihal z močjo do 20 vozlov. 

Deli novico s tvojimi prijatelji

Zadnji regatni dan se je začel s čakanjem na maestral, ki se je stabiliziral okoli ene ure popoldne. Najprej so zajadrale vse zlate skupine – ženska, U17 in kot zadnja še moška in mešana flota – vsaka od njih je opravila po en plov, potem pa je veter ugasnil in preprečil izvedbo še zadnje regate. Po 11 odjadranih plovih so tako lahko razglasili najboljše evropske jadralce in z veseljem poročamo, da sta v mešani floti domača, Piratova jadralca Ana Planinšič in Teo Gerželj osvojila drugo mesto, srebrno kolajno ter naslov evropskih podprvakov v mešani kategoriji. 

Trener Mitja Mikulin: “Prvenstvo je za nami, na koncu sta Ana in Teo zadržala svoje mesto in končala kot 11. skupno, deveta Evropejca ter druga med mešanimi posadkami. S tem rezultatom smo lahko zadovoljni, tudi 9. mesto overall je v med toliko posadkami zelo dobro. Za ostale si pa želimo, da se v zlato skupino uvrstijo zdaj v Grčiji. Čez tri dni startamo na Gardsko jezero, kjer imamo ISAF svetovno prvenstvo, posadke tam ne bodo mešane, ampak bosta Rok in Teo jadrala skupaj in Ana in Lara skupaj v ženski konkurenci, tako da moramo narediti nekaj treningov v nemešani postavi, potem pa se morajo spet nazaj prilagoditi na mešane ekipe, saj jih v Grčiji čaka mladinsko evropsko prvenstvo. Čaka nas še dolgo poletje in dali bomo vse od sebe.”

Jaka Valjavec in Vid Dobrinja prvenstvo končujeta na 39. mestu, Rok Kovačič in Lara Božič sta 47., Jean Jakob Veznaver in Anton Rejec 62., Miran Gustin in Toni Rebec sta 99., Peter Koprivec in Rodion Krantov pa 105. Roža Sabadin in Riana Arinova prvenstvo končujeta na 38. mestu. Slovenska posadka v kategoriji U 17 sta Martin Marušič in Neli Gulič sta prijadrala na 70. mestu. 

420 Open European Championship prizegiving ceremony3

Še druge kategorije

V razvrstitvi Open Man/Mix sta naslov prvakov osvojila Američana Freddie Parkin in Estella Morris, druga v skupnem seštevku sta Italijana Lisa Vucetti in Vittorio Bonifacio, tretja je grška ekipa Dimitrios Sourlatzis in Nikolaos Sourlatzis.

V moški kategoriji gre evropsko zlato v roke grške ekipe Dimitriosa Sourlatzisa in Nikolaosa Sourlatzisa. Druga sta Švicarja Nino-Livio Lofterod in Samuel Berther, tretja pa Francoza Zou Schemmel in Jean Philippe Boudardberther.  

V mešani razvrstitvi sta evropska naslova osvojila Italijana Lisa Vucetti in Vittorio Bonifacio, evropska podprvaka sta Slovenca Ana Planinšič in Teo Gerželj, bron pa je šel v roke Britancema Imogen Wade in Hugo Valentine.

V ženski floti sta Španki Neus Fernandez Darder in Martina Gomila Darder osvojili naslov evropskih prvakinj pred Grkinjama Iakovino Kerkezou in Danae Giannoul ter drugo špansko ekipo, Nicolo Jane Sadler in Sofio Cavaco Torres z bronom.

V kategoriji U17 sta evropska prvaka Grka Ioannis Tournis in Georgios Iraklis Michalopoulos, srebro je pripadlo še eni grški ekipi Sokratis Chamarias in Iason Xypas, bron pa Italijanoma Emanuele Ciavatta in Marco Rolle. Naslov evropskih prvakinj U17 sta osvojili Grkinji Dimitra Peleki in Fevronia Bouzana, srebrni sta bili Španki Jana Rahola Codina in Martina Rahola Codina, bron pa sta osvojili Grkinji Athina Soulioti in Danai Miranta Angelopoulou.

V U15 sta zlato osvojila Madžara Bendegúz Kovács in Boldizsár Kovács, srebro Španca Paco Riveras v Celia de la Fuente, bron pa Turkinji Ece Aksoy in Elif Kayacik.

Zadnji regatni dan najbolj zahteven

Vodja regatega odbora Bojan Gale je dejal, da je zadni dan evropskega prvenstva 420 bil najbolj naporen: ”že po vremenski napovedi smo vedeli, da bo težko izpeljati kakšno regato. Uspelo nam je izpeljati po eno regato na obeh regatnih poljih v šibkem vetru okoli  5,5-7 vozlov. Ko smo želeli začeti z drugim plovom, najprej za zlato floto, kjer je bolj pomembno imeti več regat in izkoristiti ves razpoložljivi čas, je veter obrnil v desno. Preverili smo, kaj se dogaja, in ugotovili, da je bilo na slovenskem Krasu in nad Tržaško okolico nekaj neviht, ki so ošibile veter. Takrat smo imeli do časovne omejitve na voljo še uro in pol, zato je bila pravilna odločitev, da smo počakali do konca, saj so bile vse regate pomembne. Nevihte v notranjosti so se počasi umikale, veter pa se je vrnil šele 15 minut pred “time limitom”. Da bi se ustalil, bi trajalo nadaljnjih 10-15 minut, kar bi nas popeljalo preko časovne omejitve. Mislim, da smo opravili 11 lepih regat za vse flote. Upam, da so jadralci, trenerji, predstavniki razreda in vsi sodelujoči zadovoljni in jim želim takšne ali še boljše pogoje tudi na naslednjih regatah. Vsem jadralcem in trenerjem želim lepo jadralsko sezono in upam, da se vidimo na naslednjem prvenstvu!«

Margon: ”Izpeljali smo enega najboljših prvenstev v zadnjih desetih letih”

Izjavo je dal tudi predsednik JK Pirat Portorož Mitja Margon, ki je ponosen na izpeljani dogodek: “Po napornih dveh tednih lahko z zadovoljstvom ugotovim, da smo, tudi po čestitkah in izjavah udeležencev, izpeljali enega najboljših prvenstev v zadnjih desetih letih, kar nam je v posebno čast. Prvenstvo je plod neumornega dela in truda več kot sedemdesetih prostovoljcev, brez katerih se tak dogodek ne bi mogel zgoditi, tako da čestitke in zahvala prav vsem. Hvala tudi sponzorjem in partnerjem, ki pomagajo in verjamejo v to, kar v Piratu delamo, medalja naših jadralcev je pa sploh češnjica na tortici. Težko je opisat čustva, ampak mislim, da je to največji dogodek, ki ga je JK Pirat do danes izpeljal in je tudi odličen test za svetovno prvenstvo optimistov, ki nas čaka že čez leto dni. Mislim, da se je končno tudi okolica zbudila in zavedla, kaj Pirat pomeni za to občino in nenazadnje Slovenijo. S ponosom se lahko ozremo na pretekla dva tedna in še z večjo motivacijo v prihodnost.”
420 Open European Championship finals