V Novi vasi bo zadišalo po vinu in česnu

Konec tedna bo zaživelo dogajanje v Novi vasi. Vaščani bodo odprli svoje domačije ter ponudili odlično vino in česnove dobrote. Na ogled bodo vaške znamenitosti, zvečer pa se obeta odlična zabava ob plesni glasbi.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Ta konec tedna, 13. in 14. julija, bo v Novi vasi nad Dragonjo že trinajsti Praznik vina in česna, ki ga prireja Krajevna skupnost Nova vas v sodelovanju s Turističnim združenjem Portorož. Vaščani bodo odprli svoja slikovita dvorišča, prikazali stare običaje in obrti ter ponudili svoje vino, česen in druge domače proizvode. Manjkali ne bodo tudi priljubljeni »pski« – mladi česnovi poganjki. 

Gojenje avtohtonega istrskega česna iz Nove vasi ima dolgo zgodovino, predvsem pa velja izpostaviti, da ga gojijo na naraven in trajnosten način, brez uporabe pesticidov ali drugih kemikalij, zaradi česar je njihov pridelek izvrstne kakovosti. Česen ima tudi v novovaški zgodovini prav posebno mesto, saj legenda pravi, da so domačini s prodajo česna uspeli zgraditi cerkveni zvonik in druge vaške znamenitosti, zaradi katerih je stara istrska vasica na piranskem podeželju tako očarljiva. O tej legendi priča velika stenska poslikava v novovaškem kulturnem domu. Vas pa je znana tudi po bogatih vinorodnih tleh in na prazniku bodo obiskovalci lahko spoznali lokalne vinarje in vinogradnike, ki se ponašajo z odličnimi vini, med katerimi kraljujeta malvazija in refošk. 

Praznik se bo v soboto pričel ob 16. uri z istrsko tržnico lokalnih dobrot, uradno odprtje z nagovorom predsednika Krajevne skupnosti Nova vas Klemna Pucerja bo sledilo ob 18.00, nato pa bodo razrezali torto velikanko in zaigral bo duo Vruja. Večer se bo nadaljeval ob glasbi in plesu. Ob 20.30 bosta v istrskih ritmih zaplesali folklorni društvi KUD Piran in Val Piran, sledil bo koncert klape San Lorenzo

V soboto bo še posebej zanimiva predstavitev pletenja česnovih kit, v nedeljo pa bo na programu tudi nekaj novosti, kot so predstavitev Istrian bruncha, igralnica za otroke v naravi in film v istrskem dialektu Je letrika ubila strige. Zvečer bo za vzdušje poskrbel koncert skupin Semikanta in Žametne vrtnice. Oba dneva bodo na ogled muzej z etnološko zbirko Kapelučina hiša, cerkev Marije Rožnovenske in zvonik sv. Jožefa ter razstava likovnih del kreativnih skupin Skupnosti Italijanov Giuseppe Tartini Piran.

Vse vsebine na prazniku bodo brezplačne. Za razbremenitev avtomobilov bo organiziran brezplačen avtobusni prevoz na relaciji Piran-Bernardin-Portorož-Lucija TPC-Sečovlje-Nova Vas.