Najprej pa nekaj pomembnih napotkov oziroma nasvetov za uporabo in shranjevanje gob:
– Če je možno, gobe pripravimo v roku 24 ur po tem, ko smo jih nabrali.
– V hladilniku lahko nepripravljene gobe shranjujemo en dan, ker se sicer v njih začnejo razvijati bakterije. Prav tako ne smejo biti v plastičnih vrečkah ali posodah, ker začnejo plesneti in gniti. Raje jih zavijemo v papirnate brisače.
– Pripravljenega obroka, ki je sestavljen iz gob, ne pogrevamo (takrat se začnejo izločati določene nevarne, strupene snovi) in ga raje zavržemo.
– Za pripravo jedi uporabimo le čvrste in zdrave gobe.
– Če uporabljamo zmrznjene gobe, jih nikoli ne odtalimo do konca.
– Nenapisano pravilo je, da naj bi gobe uživali samo dvakrat na teden, ker so težko prebavljive.
– Gob nikoli ne namakamo, ker posrkajo preveč vode, prav tako jih ne čistimo pod vodo, ampak samo skrtačimo in obrišemo.
– Gobe očistimo in narežemo tik pred pripravo.
Gobe lahko preprosto in hitro pripravite kar v fritaji. Na ponev nalijete malo oljčnega olja, popečete očiščene gobice, dodate poljubno zelenjavo in jajca. Zelenjavo lahko dodate skorajda katerokoli: čebulo, papriko, korenček, bučke, zeleno … Po okusu začinite s soljo in poprom, lahko dodate tudi baziliko za svežino. Postrežete lahko s kosom popečenega kruha, prepečencem, focaccio …
Kot vedno ste lepo vabljeni, da tudi tokrat fotografije vaših pripravljenih fritaj z lisičkami pošljete na manca.hribovsek@obalaplus.si. Seveda pa bom z veseljem pogledala tudi fotografije vaših »gozdnih ulovov«, vendar ne pozabite: gobe nabirajte z glavo in samo toliko, kot je dovoljeno, torej 2 kilograma na osebo na dan. Pa dober tek in lep začetek jeseni.