Sipina rižota na črno

Na današnjo soboto z vami delimo recept za sipino rižoto na črno in razkrivamo, zakaj je ta različica bolj zdrava od bele.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Na našem portalu smo vam že predstavili recept za sipin golaž s polento, tokrat pa se podajamo v bolj “črne vode”. Sipa je namreč znana po črnem črnilu, ki glavna sestavina te jedi.

Sipina rižota je odlična, lahka jed za tople poletne dni.

Recept Maše: Sipa v vinu s kremno polento

Sestavine za sipino rižoto:

Za rižoto za štiri osebe potrebujemo 800 gramov sip, 200 gramov riža, čebulo, česen, oljčno olje, sol, poper, ribjo juho, belo vino, paradižnikov koncentrat, svež peteršilj in maslo.

Priprava:

Pred pripravo črne rižote je sipo treba očistiti in jim odstraniti drobovino. Poleg tega je treba odstraniti sipino kost. Najpomembnejše pa je, da odstranimo vrečko s črnilom in jo shranimo za kasneje.

Sipo nato narežemo na koščke. Nasekljamo čebulo in česen ter peteršilj. Čebulo na olju pražimo nekaj minut, nato dodamo česen in sipo. Solimo in popramo po okusu in počasi dolivamo ribjo juho (lahko nadomestimo z vodo). Pustimo, da se vse skupaj duši 10 minut na srednje močnem ognju.

Zakaj je sipina rižoto “na črno” pravzaprav zdrava? Ključna sestavina, s katero črna rižota pridobi svojo značilno barvo, je prav tako odgovorna za to, da je ta recept izredno zdrav. Zaradi te sestavine je črna rižota bogata z antioksidanti, beljakovinami in železom, veliko bolj kot različica “na belo”.

Nato počasi dodajamo sipino črnilo in kuhamo, dokler ni zmes homogena, nato dodamo riž ter zalijemo z vinom. Jed kuhamo toliko časa, da tekočina izpari, riž pa ostane” al dente.” Po potrebi dodajamo vino ali ribjo juho. V zadnjih desetih minutah dodamo žlico paradižnikove mezge nato pa še kanček masla. Preden jed postrežemo, pustimo, da stoji pet minut.