Skrivnostni komunikator Banksy v Trstu

Deli novico s tvojimi prijatelji

banksy 1920x1080px 1 1024x576 1

V tržaškem razstavnem prostoru Salone degli Incanti je do 10. aprila odprta razstava Banksy: Veliki komunikator. Na ogled je 60 del slavnega uličnega umetnika, ki je zaslovel tudi s tem, da je svojo identiteto tako učinkovito zaščitil, da ostaja neznan.

Delo umetnika iz Bristola, ki velja za enega najbolj prepoznavnih imen v svetovnem merilu, združuje satirično ulično umetnost in subverzivne epigrame v povezavi s črnim humorjem in grafitiranje z značilno uporabo šablon. Vključuje politične in družbeno-kritične grafite, narisane na ulicah, zidovih in mostovih. Njegova največja prednost je, da je vedno aktualen in dobro ve, kdaj in kje mora “udariti”.

Razstava sicer ni avtorizirana iz strani Banskyja. Ta je namreč leta 2018 na Instagramu objavil posnetek klepeta, v katerem ga je nekdo opozoril, da vstopnica za njemu posvečeno razstavo v Moskvi stane 20 evrov. Bansky najprej odvrne, da nikoli ne bi zaračunal vstopnice za ogled njegovih del, nato pa doda: “Res mislim, da nisem pravi človek, ki bi se pritoževal, če nekdo objavi fotografije mojih del, ne da bi vprašal za dovoljenje …”

Tudi z razstavljanjem velikih imen, sploh takih iz pop scene, si Trst prizadeva za boljšo prepoznavnost in razvoj mesta.

Kustos razstave Gianni Mercurio je za portal Intrieste povedal, da po podobni razstavi v Milanu tudi v Trstu pričakujejo veliko obiskovalcev. Meni, da je Banksy priljubljen predvsem zato, ker “vsako njegovo delo vsebuje sporočilo, zlasti za mlajše generacije”“Razstava je velik izziv, a istočasno velika priložnost za Trst,” je za Intrieste povedal predsednik avtonomne dežele Furlanija-Julijska krajina Massimiliano Fedriga.

Furlanija-Julijska krajina po besedah deželnega odbornika za proizvodne dejavnosti in turizem Segia Emidija Binija “postaja ena najbolj raziskanih regij v Italiji”, s čimer Trst pridobiva vse boljše možnosti za razvoj svojih potencialov. Tržaški svetnik za kulturo Giorgio Rossi meni, da je eden izmed pristopov k nadaljnjemu razvoju mesta tudi prirejanje tovrstnih razstav, ki Trst umeščajo na svetovni zemljevid umetnosti