Sladki ali slani skutni štruklji

Skutni ali sirovi štruklji so zelo vsestranska jed, saj jo lahko uporabljamo kot samostojno, sladico, prilogo ali v juhi. Različne so tudi priprave, saj lahko uporabimo pšenično ali ajdovo moko, lahko se lotimo slanih ali sladkih.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Zapisali bomo recept v različici s pšenično moko, če pa uporabimo ajdovo, velja navodilo, da jo moramo pred mesenjem popariti s slanim kropom.

Pripravimo 350 gramov moke, 3 jajca, 150 ml mlačne vode, 1-2 žlici olja, sol, 500 gramov nepasirane skute, 200 gramov kisle smetane, 60 gramov masla in tri žlice drobtin.

Iz moke, vode in enega jajca umesimo testo, ga premažemo z oljem in pustimo dobre pol ure počivati. Medtem pripravimo nadev. Če delamo slane štruklje, zmešamo skuto, dve jajci in kislo smetano, za sladke dodamo žlico do dve sladkorja in če želimo tudi rozine.

Testo razvaljamo na kuhinjski krpi in ga čim bolj razvlečemo in premažemo z nadevom. Nato vse skupaj s pomočjo krpe zvijemo in štrukelj, zavit v krpo iz blaga, po kateri smo posuli drobtine, damo kuhati v slan krop. Kuhamo 30-45 minut, odstavimo in pustimo stati 15 minut.

Nato vodo odlijemo, odstranimo krpo in štrukelj narežemo. V ponvici segrejemo maslo in mu dodamo drobtine, s tem pa zabelimo štruklje. Postrežemo kot prilogo, samostojno jed ali sladico, brez drobtin pa jih nekateri dajo tudi v juho.