Slovensko-hrvaška akcija čiščenja morja

Konec tedna je potekala velika okoljska akcija čiščenja podmorja Čiščenje brez meja – VIII, v kateri so čistili podmorja Savudrije in Pirana. Potapljači so iz morja potegnili skupno 6 m3 odpadkov, večinoma plastike, sledi steklo in guma

Deli novico s tvojimi prijatelji

V akciji je sodelovala mednarodna otroška potapljaška eko patrulja z več kot 80 potapljači, iz nagradnega natečaja podružnice Vladimir Nazor pa se je akciji pridružilo več kot 50 otrok iz Ukrajine, Gline in otrok iz OŠ Ante Kovačić iz Zagreba, poroča Glas Istre.

Izobraževalno-ekološka akcija je potekala od 2. do 4. junija, čistili pa so obe strani zaliva. Na hrvaški strani je akcija potekala v kampu Veli Jože in pristanišču Savudrija, na slovenski strani pa v pristanišču Piran.

Akcija je bila izvedena pod pokroviteljstvom Ministrstva za turizem in šport Republike Hrvaške, Ministrstva za gospodarstvo in trajnostni razvoj Republike Hrvaške, Uprave civilne zaščite Republike Hrvaške, mesta Umag in mesto Piran.

Veliko podporo pri izvedbi ekoakcije so zagotovili Mestna občina Piran in Mesto Umag ter Civilna zaščita RS. Goste in udeležence ekoakcije pa je nagovorila podžupanja  Občine Piran Manuela Rojac, ki je poudarila pomen kontinuiranega izvajanja okoljevarstvenih akcij in dobrega sodelovanja sosednjih držav Slovenije in Hrvaške, medtem ko je Egon Štibilj iz Civilne zaščite Republike Slovenije poudaril da se je v osmih letih izvajanja akcije vidno zmanjšala količina odpadkov in da spodbuja ljudi k večji skrbi za okolje in naravo.