Šparglje v solati lahko pripravimo na več načinov, odvisno od lastnih okusov, sestavin, ki jih imamo pri roki, pri tem pa smo lahko tudi zelo kreativni. Receptu je skupno to, da šparglje skuhamo, in sicer v slani vodi 15 minut. Prej odstranimo olesenele dele, mehke pa narežemo na nekaj centimetrov dolge koščke.
Preostalo je stvar okusa in domišljije. Najbolj preprosto je, če špargljem dodamo kuhana jajca, narezana na koščke in jed začinimo z oljčnim oljem, poprom ter sokom limone ali (blazamičnim) kisom. Prelivu lahko dodamo tudi gorčico.
Če jo imamo radi, lahko solati dodamo čebulo. Italijani bi čez jed potrosili še na lističe nastrgan parmezan, Grki pa koščke feta sira. Da bi solato še bolj obogatili, lahko dodamo še redkvice, regrat, motovilec, mandljeve lističe..
Lahko poskusimo tudi verzijo z bučnim oljem in dodatkom popraženih bučnih semen, bolj drzni pa solati nenazadnje lahko dodajo tudi na koščke narezane jagode.