OTROCI POTREBUJEJO SVOJE GLEDALIŠČE

Marca letos je nastala široka pobuda za ustanovitev Gledališča za otroke Pri svetilniku, ki bi v Istri in primorskih občinah krepilo kulturno in umetniško vzgojo otrok in njihovo duševno zdravje. Včeraj pa je svojo zavezo s podpisom pobude dala tudi ožja strateška skupina, ki je iz te široke pobude nastala. Zavezo so podpisali eminentni predstavniki iz izobraževanja, zdravstva in kulture.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Včeraj so zavezo, da bodo delovali za ustanovitev Gledališča za otroke Pri Svetilniku podpisali: ravnatelj izolske OŠ Anton Baloh, dekanja PF UP prof.dr. Mara Cotič, prva rektorica UP prof.dr. Lucija Čok, nekdanji minister za zdravstvo prim. mag. Dorjan Marušič, Katja Pegan, direktorica in umetniški vodja Gledališča Koper, Kristina Vidali iz Vrtca Koper, dr. mladinske književnosti in profesor na PF Igor Saksida in psiholog dr. Aleksander Zadel.

Skupina ima vizionarsko in čisto misel, “delamo nekaj kar je čisto in verjamemo v prihodnost”, pojasni namen skupine dr. Dorjan Marušič.

Anton Baloh, prvi podpisnik pobude: ‘‘Ta pobuda se je rojevala dolgo in je nastala znotraj Gledališča Koper kot želja po nečem dobrem.” Poudaril je, da v Ljubljani in Mariboru tovrstni projekti že obstajajo in da je šolstvo v slovenski Istri pobudi naklonjeno. Tudi drugi podpisniki so v ustanovitvi Gledališča za otroke videli skrb za skladen razvoj države in diagonalo enakomernega razvoja mest na osi Koper, Ljubljan, Maribor, ki se jim zdi prepočasen.

Podpisniki so izpostavili širšo dobrobit pobude, kot so skrb za jezik, identiteto in vrednote. Prof. dr. Lucija Čok je poudarila pomen gledališča pri doživljanju in razumevanju večkulturnosti, prof. dr. Igor Saksida je prepričan, da kakovostne gledališke in kulturno-umetniške vzgoje ni mogoče prepuščat amaterskim pobudam, dr. Aleksander Zadel pa, da gledališče omogoča naslavljanje tem, ki so tabu in se jih starši v stiski ne znamo dotaknit in so zato prvi element za vzpostavljanje duševnega zdravja otrok, ko vstopajo samostojno v svet. O skrbi za duševno zdravje otrok, sploh po epidemiji, ki je po mnenju dr. Dorijana Marušiča pustila veliko negativnih posledic prav v tej starostni skupini, so govorili vsi podpisniki.

Direktorica Gledališča Koper Katja Pegan je izpostavila, da je med otroki veliko zanimanja za gledališče in da je trenutno prijavljenih 6800 otrok za jesenski festival Pri svetilniku ( končna številka bo vsaj še enkrat večja), da v Gledališče Koper redno prihajajo učenci iz 11 občin, da so v prvih petih mesecih tega leta za otroke odigrali 95 predstav (poleg vseh ostalih študijev in premier) in da Gledališče Koper dejansko regijsko gledališče, saj je matično gledališče 21000 otrokom.