V Izoli vabijo na Dneve bakalaja

Med 3. in 19. novembrom bo v izolskih gostilnah in restavracijah poudarek na bakalaju; začenjajo se namreč Dnevi bakalaja, zadnji v sklopu izolskih kulinaričnih dni.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Bakala-mnogo več kot hladna predjed
Bakala, priljubljen ribji namaz, ki je bil v preteklosti del prehrane predvsem v postnem času pred božičnimi ali velikonočnimi prazniki, je nepogrešljiv v istrski kuhinji. Kot del tradicionalne kulinarike je danes znan predvsem kot hladna predjed, na Dnevih bakalaja pa ga bo v nekaterih izolskih gostilnah in restavracijah moč preizkusiti tudi na drugačne načine. Zadnji sklop letošnjih kulinaričnih dni v Izoli se začne v petek, 3. novembra, in traja do nedelje, 19. novembra.

Riiba priprava bakalaja

V obdobju dveh tednov bodo v Dneve bakalaja vključeni gostinci pripravljali jedi z bakalajem in ponudili tudi krožnike, ki jih običajno nimajo v redni ponudni. Kulinarični dnevi so eden izmed načinov promocije istrske kulinarike in izolskih gostiln in restavracij, saj je kulinarika tisti motiv, ki k obisku Izole vabi celo leto.

Zgodbe izolskih gostincev

Na Turističnem združenju Izola, ki aktivno spodbuja sodelovanja in promocijo, so letos ustvarili tudi zgodbe ponudnikov, ki se vključujejo v kulinarične dneve. Intervjuji ponujajo vpoglede v njihova življenja in delo ter ponujajo zanimive razmisleke, ki vabijo obiskovalce, da jih spoznajo tudi preko osebnih zgodb. Vodja Gostilne Korte, Lejla Džafić, ki se predstavlja v sklopu Dnevov bakalaja, je zaupala: “Jaz se vozim v Korte vsak dan že 23 let. In prav vsako jutro mi je toplo pri srcu, ker obožujem to okolje, rastlinje, zrak … To je moj drugi dom.”

Jaka Ivancic Dnevi bakalaja 1

V zgodbi sta izpostavljeni tudi jedi, ki ju nudijo na Dnevih bakalaja in sicer kalamare polnjene z bakalajem polento in rezance z bakalajem, panceto, češnjevim paradižnikom in ovčjim sirom.

Na bakala, kot so ga delale none

Veliko izolskih gostincev je zavezanih ohranjanju tradicije in pripravljanju enostavnih, pristnih jedi, kar obiskovalci mnogokrat tudi iščejo. Eden takih je tudi Alen Pušpan iz Gostilne Bujol, ki je znana kot ena bolj avtohtonih izolskih gostiln. Za njihov bakala Alen pravi, da “… je narejen na pristen in iskren istrski način. Je takšen, kot so ga naše none delale nekoč.”

Jaka Ivancic Dnevi bakalaja 2

Na Dnevih bakalaja bo tako pri izolskih gostincih na voljo tako tradicionalno pripravljen bakala kot tudi bakala v drugačnih kombinacijah kot smo ga običajno vajeni. Vse kulinarične zgodbe so objavljene na spletni strani Visit Izola, kje so predstavljeni tudi mnogi recepti za vse, ki bi malce istrske kulinarike želeli tudi v domači kuhinji.

Matevz Kostanjsek in Grusa Zorn za STO