V Kopru dražje parkiranje

Na več parkiriščih v Mestni občini Koper so drugi teden maja v veljavo stopile nove cene parkiranja. Dva evra na uro je treba po novem odšteti na makadamskem parkirišču v Žusterni, na Trgu Brolo in Vergerijevem trgu. Na slednjem se obratovanje parkirišča podaljša do 19. ure. Podražitev je slabo voljo povzročila pri gostinskih in turističnih delavcih, ki opozarjajo, da to lahko privede do zmanjšanja števila gostov.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Na koprski občini pravijo, da želijo z dvigom cen parkirnin svojim občankam in občanom zagotoviti dovolj prostora za kratkotrajno parkiranje. Kratkotrajne opravke v mestu bo tako še vedno mogoče opraviti brezplačno, prav tako ostaja nespremenjena cena splošnega abonmaja, ki omogoča parkiranje na večini parkirišč v in ob mestnem jedru.

Ker želi občina sčasoma umakniti promet z Ukmarjevega trga, bo že to poletje zmanjšala kapaciteto parkirišča za približno tretjino. Ceno parkiranja bo dvignila na 2,5 evra na uro, parkiranje pa bo plačljivo 24 ur na dan.

 V letu 2022 je bilo izdanih 8043 splošnih mesečnih abonmajev za občane (20 evrov/mesec) in 3468 mesečnih za neobčane/podjetja (30 evrov/mesec). Turistom je na voljo 7-dnevni turistični abonma za 15 evrov, ki omogoča parkiranje na asfaltiranem in makadamskem parkirišču za tržnico (izven zapornic) ter na parkirišču ob stadionu. Podatki za leto 2022 kažejo, da je bilo prodanih 452 3-dnevnih abonmajev in 293 7-dnevnih turističnih abonmajev.

Marjetica Koper upravlja v sklopu gospodarskih javnih služb v MOK 40 parkirišč in 2 garažni hiši, ter 7 parkirišč v občini Ankaran. Javna parkirišča v MOK so lani ustvarila 2,1 milijonov prihodkov. Najvišji strošek sektorja predstavlja skoraj pol milijona občinske takse ter skoraj 400 tisoč stroškov zaposlenih. Sektor Parkirišč obsega 21 redno zaposlenih ter nekaj sezonskih študentov. Sledijo stroški čiščenja parkirišč in urejanja javnih zelenih površin ob parkiriščih v višini 250 tisoč. Med večjimi stroški so še najemi garažnih hiš v višini 220 tisoč, varovanje premoženja v višini 150 tisoč, redno vzdrževanje parkirišč in površin ob parkiriščih v višini 70 tisoč ter upravljanje z javnimi sanitarijami in stroški mestne tržnice.

Katere pa so novosti? Prva ura parkiranja za zapornicami na koprski tržnici je ostala brezplačna, za vsako nadaljnjo je treba odšteti 1,5 evra. Tudi v Parkirni hiši Belveder ostaja prva ura brezplačna, medtem ko so ukinili drugo brezplačno uro med vikendi. Vsaka naslednja ura parkiranja po novem stane 1,5 evra.

Na parkiriščih Za banko in Zeleni park je za prvo uro parkiranja treba odšteti en evro, za vsako naslednjo pa dva. Na parkiriščih Mandrač, Piranska cesta, Ob stadionu in Ob atletskem stadionu ter na parkirišču izven zapornic in na makadamskem parkirišču za tržnico je prvo uro možno pakirati za 0,50 evra, vsaka naslednja stane 1,5 evra.

Tudi na parkiriščih ob Rotundi in za Barko prva ura stane 0,50 evra, medtem ko je za vsako naslednjo treba odšteti en evro. Na parkiriščih ob Rotundi, za Barko, Ob stadionu in Ob atletskem stadionu se je hkrati podaljšal urnik obratovanja do 19. ure.

Najugodnejše večurno parkiranje ostaja na parkiriščih po sistemu P+R (pri pasareli v Semedeli oziroma na Kolodvorski 1 in 2). Celodnevno parkiranje  bo stalo dva evra, v ceno je vključena še povratna avtobusna vozovnica.

Za ukinitev posebnih abonmajev za parkiranje ob obeh stadionih in uvrstitev teh parkirišč v območje splošnega abonmaja se je občina odločila zaradi prezasedenosti, saj so ta parkirna mesta zaradi zelo ugodne cene nekateri (predvsem študentje) izkoriščali za večdnevno parkiranje in s tem onemogočali kratkotrajno parkiranje na teh lokacijah,” pojasnjujejo na koprski občini in dodajajo, da se bodo cene parkiranja zvišale predvsem za obiskovalce, ki bi ob obisku Kopra želeli parkirati v samem mestnem jedru ali tik ob njem.

Nad dvigom parkirnin so bili v prvi vrsti presenečeni in razočarani ponudniki storitev v mestnem jedru Kopra, ki so opozorili, da višje cene niso prava rešitev, želeli pa bi si tudi več sodelovanja pri sprejemanju tovrstnih odločitev. “Gre za odločitev brez podlage, brez analiz, kaj to pomeni za nas,” je kritična Doris Božič iz koprskega hostla Museum, ki opozarja, da takih cen ni niti v tujini. “Po eni strani promovirajo turizem in možnost kolesarjenja po Parenzani, po drugi strani pa ni možnosti cenovno ugodnega parkiranja,” pravi Božičeva, ki sicer priznava, da je to možno na nekaterih parkiriščih zunaj mesta, a kot dodaja, se ti gosti nato v samo mesto ne bodo vrnili več.

Koprski župan se je zato sredi maja s ponudniki storitev v mestnem jedru srečal na neuradnem urbanističnem posvetu v Urbani kavarni, kjer so se dogovorili za ukrep, s katerim bodo omogočili enostavnejši dostop do storitev v mestnem jedru v večernih in nočnih urah, ko pritisk mirujočega prometa občutno popusti. Od 22. maja tako velja, da je parkiranje na Ukmarjevem trgu, na asfaltiranem in makadamskem parkirišču za Tržnico (izven zapornic) ter na treh parkiriščih v Žusterni (Dolga reber, Molet, Krožna cesta) plačljivo le med 6. in 19. uro, v večernih in nočnih urah pa bo na teh lokacijah parkiranje brezplačno.

Za primerjavo, v piranski občini so cene parkiranja na javnih parkiriščih, s katerimi upravlja občinsko javno podjetje Okolje, nazadnje spremenili cene septembra 2020, ko je sklep o določitvi plačljivih parkirišč in tarif za parkirnine sprejel občinski svet. Cene na večini javnih parkirišč, s katerimi upravlja Okolje, imajo dve tarifi, sezonsko in izvensezonsko. V garažni hiši Fornače, ki sicer ni pod okriljem Okolja, temveč podjetja PHAmfora, znaša vsaka začetna ura parkiranja 2,60 evra, dnevno parkiranje nad 10 ur pa 26 evrov. V garažni hiši Arze stane vsaka začetna ura parkiranja 1,50 evra, dnevno parkiranje 15. Prav toliko znaša parkirnina v Portorožu, ki se v obdobju od 1. maja do 30. septembra plačuje od križišča ceste Obala s Solinsko potjo do prvega krožišča v Luciji (pri trgovini Mercator) v obe smeri. Na območju TCP Lucija se parkirnina plačuje skozi vse leto od 6. do 18. ure, prva ura je brezplačna, vsaka nadaljnja stane 1 evro, dnevno parkiranje 10. Tako je tudi pri lucijskem zdravstvenem domu in športni dvorani. V Fiesi je za vsako uro treba odšteti 1 evro, v Strunjanu pa 1,5.

V Izoli na Lonki je prva ura parkiranja brezplačna, druga v toplejšem delu leta znaša 2,70 evra. Pri pošti je začetna ura 0,50, nadaljnje 2,70. Pri ladjedelnici je treba odšteti za vsako uro 1,20, za celodnevno parkiranje 8 evrov, enako je pri Tomažičevi ulici, Zdravstvenem domu, pri Rudi in Pod Belvederjem.