Vrt v juniju

Maj se poslavlja v svojem slogu, ozračje se je lepo ogrelo, padavine so bile zmerne  in v upanju, da jih bo še kaj  junija,  si zastavljamo nove načrte. Gredice bi morale v tem obdobju biti bogato zasajene, če jih še nismo, lahko še vedno posadimo lubenice in melone. Pripraviti jim moramo dobro pognojeno rastišče, in če je le možno, jih tudi namakamo. Paradižniki, bučke, paprike, jajčevci, kumarice nas bogato obdarjajo s svojimi plodovi. Pri paradižnikih je pomembno, da dosledno odstranimo zalistnike.   

Deli novico s tvojimi prijatelji

Gredice, na katerih smo imeli mlad krompir in solato, so sedaj prazne. Čas je, da jih pripravimo za  setev jesenske in zimske zelenjave.

Posejemo lahko poletni radič in endivijo, konec meseca tudi prezimne radiče.  Posadimo lahko tudi že kapusnice, kot so  zelje, listnati ohrovt in brstični ohrovt.  Ob sajenju je potrebno biti zelo pozoren na polže,  da nam že na začetku ne uničijo veselja. Preprost predlog za  zaščito pred polži je, da posujemo okoli sadik zdrobljene jajčne lupine. Dnevno moramo preverjati, da rastlin ne napade kakšna bolezen ali  škodljivec. Poskrbimo, da so rastline dobro razvite, močne, dobro nahranjene. To je zelo pomembno zaradi večje odpornosti proti boleznim in škodljivcem.

Zeliščni vrt  se v juniju bogato razrašča. Rastline s svojimi cvetovi, vonjem, intenzivno barvo listja kažejo svojo moč.  Veliko  rastlin lahko nabiramo v juniju, najboljši čas je dopoldan takoj po rosi in popoldan,  ko vročina popusti.  Ne pobiramo v deževnem vremenu. Počakati moramo dan ali dva, da se rastline lepo posušijo in se učinkovine ponovno dvignejo na primeren nivo. Pomembno je tudi, da ne pretiravamo v pobiranju,  ampak pustimo tudi za ostale. V juniju lahko nabiramo materino dušico, meliso, šetraj, mento, pelin, rman, vinsko rutico … Pomembno je tudi, da so rastlinski deli zdravi. Sušimo jih v senčnem, zračnem kotičku.

Junij je tudi mesec, v katerem nas sadje bogato obdarja s svojimi plodovi, še vedno tudi  češnje, opojne breskve, jagode, marelice, ribez, maline so  prijetne za naše brbončice.  Na našem tržišču je vedno velika ponudba sadja. Pomembno je, da se odločimo za sadje, ki dozori po naravni poti in je dostopno le v tem obdobju. Pomembno je, da se odločimo za nakup sadja pri lokalnem pridelovalcu.

Okrasni vrtovi se v tem obdobju bohotijo v različnih barvnih odtenkih.  V senci, na soncu, povsod nas razveseljuje cvetje s svojimi lepimi barvnimi odtenki, v senčnih rastiščih cvetovi hortenzij, listi host, pierisa in avkube. Za sončne lege so predvsem primerne enoletnice, ki jih dobite v  VRTNARSTVU MOŠKON na Parecagu, kjer lahko dobite bogato paleto rastlin. V tem obdobju si lahko polepšate balkon, vrtno gredico, okensko polico s sadikami raznobarvnih portulakov,  sončnih asteriskusov in  v vetru pozibavjoče gavre.  V VRTNARSTVU MOŠKON  lahko nabavite prelepe obešanke fuksij, pelargonij, solenij, gazanij.  Prijazno osebje vam svetuje pri nakupu in vam jih  po želji tudi zasadi.

Travnate površine oskrbujemo čez vse leto, po potrebi pognojimo. Namakalni sistem nastavimo vremenskim razmeram primerno, tudi višino rezi  dvignemo, prenizka rez lahko  sčasoma uniči travno rušo,  odkos pa lahko uporabimo na kompostnem kupu.