V Kopru in Izoli jih že postavljajo, kaj pa drugod?

Delavci Javne razsvetljave Ljubljana so te dni že začeli nameščati prve metre novoletne svetlobne okrasitve, ki bo v Kopru zagorela 26. novembra. Na praznike se že pripravljajo tudi v Izoli, mesto bo okrašeno od 18. novembra. V Ankaranu in Piranu bodo luči zasvetile 2. decembra.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Praznična podoba Kopra se letos ne bo bistveno spreminjala, jo bo pa občina smiselno dopolnila z nekaj novostmi na Titovem trgu. Med novostmi bo tudi ta, da bo vklopni čas novoletne osvetlitve skrajšan do polnoči. Na občini zagotavljajo, da poraba električne energije v času praznične osvetlitve ne bo presegla običajne porabe, za to bodo dodatno poskrbeli tako, da bodo druge nenujne osvetlitve v mestu prilagodili. To pomeni, da bo začasno izklopila okrasno razsvetljavo v obliki talne osvetlitve dreves po mestnih ulicah, ne da bi to vplivalo na splošno in prometno varnost.

Koprska občina si sicer zadnja leta prizadeva za modernizacijo javne razsvetljave na način, da neučinkovita in potratna svetila javne razsvetljave zamenjuje z varčnimi svetili LED, ki porabljajo manj energije. “Poleg prihranka pri stroških porabe električne energije posodobljena javna razsvetljava zagotavlja večjo prometno varnost, prispeva k svetlobnemu ugodju za uporabnike javnih površin, znižanju okoljske obremenitve in svetlobnega onesnaženja,” pojasnjujejo na koprski občini.

Tudi v Izoli aktivnosti v povezavi z zimskim dogajanjem že potekajo. Mesto bo okrašeno od 18. novembra do 22. januarja 2023, na podoben način kot lani. “Upoštevajoč draginjo je Občina že v poletnih mesecih pristopila k zamenjavi potratnih luči novoletne razsvetljave z varčnejšimi led lučmi,” so sporočili z Občine Izola.

Občina Ankaran načrtuje novoletno okrasitev na podobni zasnovi in v podobnem obsegu kot vsa leta doslej. “Novoletna okrasitev je v občini Ankaran že vsa leta zasnovana umirjeno in z uporabo pretežno naravnih materialov, ki so pristnejši, predvsem pa trajnostni; kot osnovni material prevladujeta les in aluminij,” opisujejo na tamkajšnji občini. Tudi tam v luči energetske krize ne načrtujejo posebnih prilagoditev energetski draginji, saj so novoletni okraski sodobni in v led izvedbi. “Iz primerjave računov električne energije med primerljivimi meseci (november, december, januar) je razvidno, da so te razlike v občini Ankaran minimalne,” pravijo na občini. Prižig lučk je v Ankaranu praviloma v prvem tednu decembra, običajno ob Miklavževem vikendu. Letos je tako predviden v petek, 2. 12. 2022.

Na ta dan bodo predvidoma praznične luči zasvetile tudi v piranski občini. Tam bo novoletna osvetlitev glede na večletno pogodbo o najemu praznične osvetlitve s strani podjetja Javna razsvetljava podobna lanskoletni. “Glede nato, da si v občini želimo ohraniti decembrsko praznično vzdušje, saj si ljudje to v teh ‘čudnih’ časih vsekakor zaslužijo, se Občina Piran ne bo odpovedala osvetlitvi,” pravijo v službi za odnose z javnostmi Občine Piran, kjer dodajajo, da bi bili poleg tega finančni učinki morebitne predčasne prekinitve pogodbe z Javno razsvetljavo neprimerno višji kot bi lahko z izklopom novoletnih varčnih LED svetil privarčevali.