V občini Piran presegli milijon prenočitev

Tako julijski kot sedemmesečni podatki o številu prenočitev so na ravni leta 2019.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Z julijem so prenehali veljati turistični boni in marsikoga je skrbelo, kako se bo turistično gospodarstvo brez državne pomoči ponovno postavilo na noge. V občini Piran, ki je sicer močno vodila po številu unovčenih bonov, je prehod potekal izjemno gladko, predvsem zahvaljujoč številnim tujim gostom, ki so se vrnili takoj, ko je naval domačih gostov nekoliko popustil. Julija so po podatkih portala ttaksa.si v vseh nastanitvenih kapacitetah občine Piran zabeležili 326.792 prenočitev, kar je le 5 odstotkov manj kot lani in enako kot leta 2019.

Aleksander Valentin, direktor Turističnega združenja Portorož: »Zgolj petodstotni upad prenočitev v primerjavi z lani, ko so bili v veljavi turistični boni, in dejstvo, da smo dosegli številke leta 2019, ocenjujemo kot odličen rezultat. Veseli smo, da so se vrnili tuji gosti. Pomembno pa je dodati, da v hotelih in drugih nastanitvah dosegajo tudi zelo dobre cene ter da rezervacije kažejo zelo dobro še ves mesec september.«

Če so junija letos tuji gosti ustvarili slabo polovico vseh prenočitev, so jih julija ustvarili dve tretjini. Leta 2019 je bilo sicer tujih prenočitev za skoraj tri četrtine. Temu razmerju so se letos približali zgolj v hotelih. Med tujci so julija prednjačili Avstrijci, Madžari, Nemci, Čehi in Slovaki, šele nato so sledili Italijani, ki so v primerjavi z letom 2019 še vedno v upadu.

Na dober obisk kaže tudi izkupiček celega leta. V sedmih mesecih leta 2022 so po podatkih portala ttaksa.si dosegli 1.031.590 prenočitev, kar je le slab odstotek (0,7 %) manj kot v rekordnem letu 2019.