Vrt v decembru

Leto se počasi poslavlja, prihaja najbolj čaroben mesec v letu. Na vrtu zavlada zatišje, vendar nas nekatere rastline še vedno obdarjajo s svojimi plodovi, s katerimi lahko popestrimo naš jedilnik. Dnevi so kratki, noči pa dolge, zato je manj časa za delo na vrtu, lahko pa izboljšamo teoretično znanje. Časa bomo imeli dovolj, da ob večerih preberemo kaj o vrtnarstvu in novih sortah.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Na zelenjavnem vrtu nabiramo ohrovt (navadni, brstični, listnati), špinačo, motovilec, endivijo, različne vrste radiča. V primeru, da bi zima pokazala svoje zobe, lahko s kopreno zaščitimo rastline pred mrazom in podaljšamo vegetacijo, in če je le mogoče, pripravimo gredice za obdelavo v naslednjih mesecih.

Zeliščni vrt je v tem času precej dolgočasen. Rastline mirujejo, počistimo odpadlo listje zaradi bolezni in škodljivcev, odstranimo tudi poškodovane dele rastlin. December je čas, ko si lahko naredimo manjši zeliščni vrt na okenski polici. V korito lahko posadimo baziliko, peteršilj, majaron, timijan, da jih imamo pri roki, ko kuhamo. Čas je tudi primeren za analizo prejšnjega rastnega obdobja, v literaturi preverimo, kaj bi še dodali v zeliščni vrt.

radicchio 2716590 1920

V sadovnjaku se rastline pripravljajo na mirovanje. Če temperature dovolijo, lahko zasadimo še sadno drevje in jagodičevje, če so sveže poškodbe na lubju, zamažemo s smolo, zlomljene veje odstranimo in zmeljemo. Na lesenih konstrukcijah preverimo trdoto in če je les še zdrav, na žičnatih pa, če so še stabilne. To lahko opravimo v vinogradu med obrezovanjem, če je listje že odpadlo. Obrezujemo lahko tudi breskve, hruške, jablane, …

Decembra je okrasni vrt še vedno barvit. Poskrbimo, da so obrezane listopadne grmovnice. V dobrih vremenskih razmerah lahko sadimo vrtnice, spomladi cvetoče čebulnice, tudi kakšno grmovnico. Pri sajenju ne smemo pozabiti na zalivanje, saj velikokrat pride do zimske suše. Poskrbeti moramo tudi, da spraznimo ali prezračimo namakalni sistem, saj v primeru zmrzali lahko nastane veliko škode. Poskrbimo za ptičje krmilnice, da bomo lahko pomagali pticam, ko hrane ne bo v izobilju.

Okrasna trata miruje. Če imamo drevesa ob trati, odstranimo odpadlo listje, iglice in vse nepotrebno, kar prinese veter. Ustrezno poskbimo tudi za namakalni sistem na trati.