Zakaj bi morali poznati vzroke svojih zdravstvenih težav

Deli novico s tvojimi prijatelji

Bolezen ni to kar mislimo. Ni napaka telesa, ni posledica pokvarjenih, iztrošenih delov, niti posledica poškodovanih genetskih zapisov. Tako trdijo bio-logične znanosti, ki holistično preučujejo delovanje človeškega organizma ter na osnovi bioloških zakonov natančno opredeljujejo vzroke in potek bolezni ter dokazujejo zakaj zbolimo in kako nam lahko simptomi pomagajo odkriti vzroke naših težav.

Zakaj je pomembno poznati vzroke svojih zdravstvenih težav? Jasno je, da če vzrokov svojih zdravstvenih težav ne odpravimo, jih ne upoštevamo ter obravnavamo le simptome, obstaja velika verjetnost, da se bodo zdravstvene težave ponovile. Toda to ni vse. Za odpravljanje težav in ohranjanje zdravja je zelo pomembno tudi to, da razumemo kaj se med psihičnim ali telesnim trpljenjem z nami dogaja, saj nam to razumevanje pomaga obvladovati zaskrbljenost, dvome in strah, ki vedno spremlja vsako zdravstveno težavo, še posebej, če nosi oznako “hude”, “kronične”, “avtoimunske” ali celo “neozdravljive” bolezni.

Obvladovanje strahu pa je bistvenega pomena za povratek k psihofizičnemu ravnovesju oz. k zdravju, saj je prav strah tisti, ki nam z vrsto kemičnih reakcij, ki jih povzroča v organizmu, preprečuje ponovno uravnovešenje in ovira trajno izboljšanje stanja ter pot k ozdravitvi. Toda pogosto se ga ne zavedamo ali pa si nočemo priznati, da nas je strah. Predvsem moški ga pogosto zanikajo. Strah je mnogokrat prekrit z drugimi občutji in obnašanji, skriva se tudi pod krinko agresivnosti, prepotence, cinizma, stalne nejevolje in kriticizma, a tudi perfekcionizma, pretirane skrbi za druge in drugimi. Še bi lahko naštevali, saj vsi nezavedno iščemo neštete načine in se skrivamo za raznimi maskami, da se nam ne bi bilo treba soočiti s pomembnimi stvarmi, ki nas v življenju ovirajo (najpogosteje so to odnosi z nam najbližjimi osebami ali situacijami); nenazadnje, tudi s samimi seboj.

Toda takšno početje ima na dolgi rok lahko visoko ceno, v smislu izgube zdravja. Če se s stisko ne znamo ali ne zmoremo spoprijeti in jo rešiti v doglednem času, nam to lahko povzroči različne zdravstvene težave ali pa nas privede do izgorelosti, depresije ali drugih težav, katerim v medicini pogosto ne najdejo konkretnega vzroka. Ne le strah sam, temveč prav posamezna vrsta strahu je tista, ki opredeljuje katera vrsta tkiva bo lahko prizadeta, zato je pomembno, da svoje težave spoznamo in da jih znamo sprejeti kot del svojega življenja ter nato čim bolj smiselno ukrepamo, s ciljem ponovnega uravnovešenja našega telesa, uma, duše in duha, kar je predpogoj za obnovitev zdravja.

Naturopati, ki kot holistični terapevti pri svojem delu upoštevamo biološke zakone, lahko svojim strankam pomagamo tako pri prepoznavanju vzrokov različnih zdravstvenih težav, kot tudi pri iskanju poti do ravnovesja, saj osebo obravnavamo celostno. Povratek k izgubljenemu ravnovesju pa pogosto ni enostaven; potrebuje čas, zaupanje, disciplino, pogum… to pa ni za vsakogar – ni se namreč vsak pripravljen odreči svojemu trpljenju, a o tem kdaj drugič …

Romina Salvi, naturopatinja
Naturopatski center Aureus
Hotel Laguna Strunjan
www.naturopatija.si

Stališča avtorjev podpisanih prispevkov ne izražajo nujno stališč uredništva. Za točnost podatkov v podpisanih vsebinah so odgovorni avtorji oz. naročniki objav. Za nepodpisane vsebine je avtor uredništvo.