Raziskovalci so našli vzroke zakaj radi posežemo po hitri prehrani. Ta misterij je po dolgem času odkrit.
Čeprav vemo, da energijska vrednost hrane vpliva na naše izbire, natančna vezja v naših možganih za tem mehanizmom niso jasno določena.
Vagusni živec pošilja notranje senzorične informacije iz črevesja v možgane o hranilni vrednosti hrane, vendar molekularna osnova nagrade v možganih, povezana s tem, kar jemo, ni popolnoma razumljena.
Nova študija, objavljena razkriva notranje nevronske povezave, razkriva ločene poti za hrepenenje po maščobah in sladkorju ter zaskrbljujočo ugotovitev:
Raziskovalci so ugotovili, da so bile živčne celice v črevesju, ne okusne celice v ustih, ključni dejavnik.
Ugotovili so, da maščobe in sladkor aktivirajo različne poti med črevesjem in možgani, kar pojasnjuje določena dejstva pri prehrani.
Ekipa je uporabila najsodobnejšo tehnologijo za neposredno manipulacijo maščobnih ali sladkornih nevronov v vagusnem živčnem sistemu in pokazala, da obe vrsti nevronov sprožita sproščanje dopamina v možganskem nagradnem centru.