Olive so bogate z železom, vitaminom E in A, natrijem, kalcijem, vlakninami. Veliko ljudi se izogiba uživanju oliv, saj menijo, da so bogate z maščobami. Res je, da olive vsebujejo maščobe, vendar gre za zdrave maščobe, znane kot Omega-9, ki zvišujejo dober holesterol (HDL).
Zakaj so olive zdrave?
Izboljšujejo spomin
Olive vsebujejo polifenole, snovi, ki zmanjšujejo oksidativni stres v možganih. Številne raziskave, opravljene v Ameriki, kažejo, da vsakodnevno uživanje oliv izboljša spomin za kar 25%.
Dajejo energijo
Ena skodelica oliv vsebuje 4,4 mg železa. Železo pomaga pri sintezi karnitina, aminokisline, ki maščobo pretvarja v energijo. Poleg tega železo poveča raven hemoglobina v krvi.
Zmanjšujejo povečan apetit
Študija, izvedena v Italiji, kaže, da zaužitje 10 oliv po vsakem obroku zmanjša apetit za 22%. Enkrat nenasičene maščobne kisline v olivah upočasnjujejo prebavo in spodbujajo hormon holecistokinin, ki je odgovoren za pošiljanje sporočil možganom, da je telo sito. Te maščobne kisline spodbujajo tudi izločanje adiponektina, snovi, ki v 5 urah po vnosu v telo izgoreva maščobo, zato so olive idealne za ljudi, ki ohranjajo vitko linijo.
Zmanjšujejo vnetje in bolečino
Zaradi prisotnosti antioksidantov olive delujejo kot sredstvo za lajšanje bolečin in zmanjšanje vnetnih procesov v telesu.