Žar sezona: Kako zakuriti žar?

Žar sezona je vse bližje. Topli pomladni dnevi, bodo kmalu prinesli tudi novo žar sezono. Kako pa se na peko dobro pripraviti in zakuriti popoln žar?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Žar sezona je priljubljena, saj ima meso iz žara bogat in za marsikoga  precej boljši okus kot na običajnem ognju. Kaj pa potrebujete, da bo peka na žaru uspela?

Free Bbq Food photo and picture
Dobrote iz žara so nepogrešljive v toplejših dneh.

Za žar je pomembna žerjavica

Za kurjenje žara potrebujete popolno žerjavico. Žerjavica, pripravljena z lesom da jedem najbolj pristen okus žara. Cenjen je les starih vinskih trt, figovih dreves, bukovine, akacije in lovora. Za žerjavico, ki bo držala dalj časa, uporabite trši in debelejši les. Žerjavico pripravite tako, da v kurišče žara namečkate nekaj kep papirja, okrog v majhno grmado naložite trske in v papir podtaknete vžigalico. Ko se vnamejo trske, prilagate debelejše kose lesa. Ko se ti spremenijo v žerjavico, ste pripravljeni na peko.

Oglje, nepogrešljiv element žar sezone

Z ogljem žar pripravite hitreje, z manj dima in dosežete višje temperature. Oglje je primerno tudi takrat, ko potrebujete večjo količino žerjavice. Žerjavico iz oglja pripravite tako, da postopek začnete kot pri lesu – s kepo papirja in trskami – nato pa na goreč ali razžarjen les dodate oglje. Pri tem morate  poskrbeti, da je kupček žerjavice in lesnega oglja dovolj zračen. Ogenj pa lahko  razpihamo s tršim kosom kartona ali sušilnikom za lase.

Briketi so v primerjavi z ogljem pravilnejših oblik in gostejši, poleg olja vsebujejo še vezivo in vžigalno sredstvo. Prednost briketov je, da lahko dosežemo enakomernejšo žerjavico, slabost pa so lahko prav dodatki, zato je treba biti pri nakupu pozoren. Zakurimo jih enako kot oglje.

Žar: kdaj je žerjavica dobra?

Dobra žerjavica mora biti enakomerna, na oglju se mora začeti pojavljati siva pepelnata skorja. Preden začnemo peči jedi, žerjavico razgrnemo po želeni površini in na vrh položimo rešetko. S peko lahko začnete šele, ko je rešetka povsem razgreta – mora biti tako vroča, da ko nanjo položite meso, zacvrči, Zaradi beljakovin, ki na površini zakrknejo, zato meso ostane sočno.