5 nasvetov za mehko meso in najbolj hrustljavo skorjo

Pečen odojek in francoska solata sta običajen del prazničnega jedilnika. Če želite speči popolnega odojka, se držite teh nasvetov.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Najboljše rezultate boste dosegli, če meso vstavite v pečico pri sobni temperaturi. Zato je potrebno vzeti meso iz hladilnika vsaj pol ure do eno uro pred pečenjem.

 

Solite meso zvečer pred dnevom peke

Če meso solite neposredno pred pečenjem, boste dobili meso s slano skorjo in brez okusa. Zato raje dobro posolite ves kos svežega mesa in ga pustite počivati v hladilniku čez noč, da sol prodre čim globlje.

Odstranite vso vlago z mesa

S papirnato brisačo odstranite morebitno tekočino s kože, saj bo tako postala bolj hrustljava.

Zagotovite hrustljavost kožice

Z nožem previdno zarežite kožo na nekaj milimetrov globoko, rez naj bo velikosti približno dva centimetra, nato ga vstavite v že ogreto pečico. Na ta način bo maščoba prišla skozi površino mesa, skorja pa bo na koncu bolj hrustljava in okusna. Trike, ki jih lahko uporabite,  pa preberite v članku o 5 korakih do hrustljave skorje kot najboljši čips.

Ne pozabite na prelivanje

Odojka pečemo v globljem pekaču, z začimbami, oljem in korenasto zelenjavo, nato med peko prelivate s sokom, ki se izteka iz mesa in drugih sestavin. Če želite, da je jed še posebej aromatična, pa jo vsakih 15 minut prelijte s pivom. To je odličen trik tudi za nekatere druge vrste peke, tukaj najdete 5 nasvetov za pripravo mlade jagnjetine.

Obratno pečenje

Hrustljavo kožico in mehko meso lahko dosežemo tudi tako, da meso pečemo neposredno na rešetki v pečici, pod njo pa postavimo pekač z vodo. Neposredna izpostavljenost kože toplemu zraku zagotovi hrustljavost kožice, sama koža zaščiti meso pred pretirano toplotno obdelavo, vsa odvečna maščoba pa odteče v pekač. Dober tek!