Ženske zažigajo svoje hidžabe

Mahsa Amini, 22-letna Kurdka iz Irana, je padla v komo kmalu po tem, ko jo je 13. septembra v Teheranu aretirala moralna policija, v petek pa je bila razglašena za mrtvo, kar je sprožilo proteste na družbenih medijih in ulicah.

Deli novico s tvojimi prijatelji

Masha Amini je bila z bratom v Teheranu, ko jo je aretirala moralna policija, ki jo je obtožila, da je prekršila zakon, ki od žensk zahteva, da si lase pokrijejo s hidžabom ali naglavno ruto, roke in noge pa z ohlapnimi oblačili. Kmalu po tem, ko se je zgrudila v centru za pridržanje, je padla v komo.

Teheranska policija je  sporočila, da je Amini “nenadoma imela težave s srcem“, medtem ko je bila v priporu, državni mediji pa so poročali, da je imela pred aretacijo več zdravstvenih težav, kar so Aminini starši demantirali. Aktivisti pravijo, da so jo v priporu pretepli, kar ji je povzročilo resne poškodbe, zaradi katerih je umrla.

V prestolnici Teheran so se v ponedeljek zbrali študenti vsaj treh večjih univerz – univerze Amir Kabir, univerze Shahid Beheshti in teheranske univerze –, da bi obsodili Aminijevo smrt. Posnetki, ki krožijo po družbenih omrežjih, prikazujejo močne ponedeljkove spopade med protestniki in varnostnimi silami v mestu Divandarreh v iranski provinci Kurdistan. Številne ženske so slekle naglavne rute ne samo v Teheranu, ampak celo v majhnih tradicionalnih mestih, da bi protestirale proti politiki prisilnega nošenja hidžaba. Protestniki so vzklikali tudi gesla proti  vladarju države Aliju Hameneju, ki vse bolj zaostruje vladavino verskih zagovornikov in svojih zvestih privržencev.

Varnostne sile so streljale na protestnike v Divandarrehu in ranile osem ljudi, poroča praški Radio Farda.

Državna televizija je sporočila, da je bilo več protestnikov aretiranih, vendar je zavrnila “nekatere trditve o smrtih, ki krožijo na družbenih omrežjih” s prikazom dveh ranjenih mladih moških.