Ste vedeli, da perutnina pomaga pri ohranjanju zdravih las?

Deli novico s tvojimi prijatelji

Naši lasje so odraz našega zdravja, zato poskrbimo, da bodo sijoči, mehki in čudoviti. Ker pa je za vse potreben čas, bodite potrpežljive in vztrajne, ko se lotite obnavljati svoje lase z naravnimi pripravki, saj vas bo le to pripeljalo do želenih rezultatov.

O laseh

Lasje rastejo iz lasnih mešičkov – foliklov. V koži leži lasna čebulica, iz katere zraste korenina lasnega stebla. Vsak las ima žilico in žlezo lojnico, sicer pa je sestavljen predvsem iz beljakovine keratin. Pomembne so tudi celice – melanociti, ki tvorijo pigment melanin.

Lasje rastejo v ciklu, ki vsebuje tri obdobja. Najdaljše je obdobje aktivne rasti, ki traja od tri do osem let, nato sledi prehodna (katagena) faza, ko las preneha rasti in se nekoliko razbarva. V zadnji, telogeni fazi, ki traja približno tri do štiri mesece, las neboleče izpade in znova se začne anageno obdobje.

Kako lase okrepiti?

Lase močno okrepi kopriva, ki jo najdemo skoraj na bsakem vrtu. Po običajnem umivanju tako lase preliješ z ohlajenim poparkom kopriv, ki ga ne izpirate, sicer pa je priprva poparka zelo enostavna. V velikem loncu zavrite vodo, nato vanjo stresete koprivo s koreninami vred in pustite vreti približno 5 do 10 minut. Poparek nato pustite, da se, preden ga uporabite, ohladi. Odlično pa se bo pri ohranjanju sijočih las odrezalo tudi proso. Najbolj učinkovito je, če ga boste zmleli v kavnem mlinčku, ga čez noč pustili v vodi, v kateri naj bo proso v celoti potopljeno in ga nato zjutraj, tik preden zaužijete zajtrk popijte z dodano žlico meda.

Katera hrana bo vašim lasem naredila uslugo?

Losos – ko pride do hrane, ki pošteno poskrbi za lepotne spremembe, se losos uvršča med rekorderje. Obogaten je z omega-3 maščobnimi kislinami, poleg tega pa vsebuje tudi veliko vitamina B-12 in železa. z Njim se lahko kosa tudi temno zelena zelenjava, špinača, brokoli in blitva, ki so odličen vir vitaminov A in C, ki jih naše telo potrebuje za proizvajanje sebuma – oljnate substance, ki jo proizvajajo naše žleze lojnice. Sebum je naš naravni balzam, ki skrbi, da lasje ne izgubijo svoje vlažnosti.

Poleg tega so pri ohranjanju naših las zdravih, odlični tudi brazilski oreščki, ki so eden najboljših naravnih virov selena, ki je pomemben mineral za zdravje lasišča. Sicer pa vsebujejo še alfa-linolensko kislino in vrsto omega-3 maščobne kisline. So tudi odličen vir cinka, pomanjkanje le-tega lahko privede do izpadanja las. In kdo bi si mislil, pri izpadanju las vam bo pomagalo tudi piščančje in puranje meso, ki ponuja visoke vrednosti proteinov, ki bodo poskrbeli za zdravje vaših las. Tudi jajca bodo vaš zaveznik, saj so najboljši možni vir proteinov. Vsebujejo tudi biotin in vitamin B-12, ki sta za lepoto las zelo pomembna dejavnika. Korenje pa  je izvrsten vir vitamina A, ki prav tako pripomore k zdravju lasišča.