Recept za potratno potico

Deli novico s tvojimi prijatelji

Potratna potica je odlična sladica za zimske dni. Priprava je malo daljša, vendar ne preveč zahtevna. In z vsakim nadaljnim poskusom jo boste bolj obvladali. Poskusite.

 

 

Za svetli biskvit potrebujemo

  • 3 jajca
  • 12 dag sladkorja
  • 12 dag moke
  • Pol žličke pecilnega
  • 1 žlica olja
  • 3 žlice vroče vode

Iz beljakov stepemo trd sneg, dodamo sladkor, rumenjake, olje in vročo vodo. Vse skupaj dobro zmešamo. Dodamo moko s pecilnim praškom. Pekač obložimo s peki papirjem, vlijemo maso, ter pečemo prbližno 10 minut na 190°C.

Temni biskvit naredimo iz enakih sestavin, dodamo mu le 2 žlici kakava. Biskvitne plošče lahko pripravmo že par ur, ali celo en dan prej.

 

Za kvašeno testo potrebujemo

  • 60 dag moke (pol gladke, pol ostre)
  • 3 dag kvasa
  • 3/4 žličke soli
  • 1 rumenjak
  • 3 žlice sladkorja
  • 3 žlice ruma
  • Limonina lupine
  • 0,4L toplega mleka

Vzhajamo kvas z malo sladkorja in mlačnega mleka. V skodelici raztopimo maslo. V moko ob steni sklede dodamo sol, v jamico pa limonino lupino, sladkor, rum, rumenjak in polovico mleka. Malo zmšamo, nato dodamo vzhajan kvas in po potrebi dodamo še mleko. Z električnim mešalnikom ali ročno zamesimo testo, dodamo maslo in gnetemo nekaj minut. Testo pokrijemo in pustimo vzhajat približno 1 uro

 

Za orehov nadev potrebujemo

  • 45 dag mletih orehov
  • 15 dag sladkorja
  • 1 vanilijev sladkor
  • limonina lupina
  • cimet
  • prava mleta kava
  • 1 dl kisle smetane
  • 2 jajci
  • mleko

 

Za skutin nadev potrebujemo:

  • 50 dag skute
  • Ščep soli
  • Limonina lupina in sok 1/2 limone
  • 1 dl kisle smetane
  • 2 jajci
  • vanilijev puding

Iz beljakov naredimo trd sneg. Za orehov nadev dodamo vse sestavine ter rahlo vmešamo sneg iz beljakov. Enako naredimo za skutin nadev. V kozarcu zmešamo 0,1L ruma in 0,5L vode, in pokapljamo po obeh biskvitih.

 

Vzhajano testo razpolovimo, da bomo naredili dve potici. Razvaljamo na velikost pekača. Pod testo položimo peki papir. Testo namažemo s polovico orehovega nadeva in ga pokrijemo s svetlim biskvitom. Biskvit navlažimo s polovico mešanice ruma in vode, čez namažemo ves skutni nadev. Pokrijemo s temnim biskvitom, ki ga navlažimo s preostalim rumom ter namažemo preostalo polovico orehovega nadeva. Kvašeno testo ob robovih zavijemo navzgor in pokrijemo čez orehov nadev. Sestavljeno potico večkrat prebodemo in pustimo počivati 25min. Nato jo namažemo z jajcem in približno 45-60min pečemo pri 180°C. Pečeno pustimo še nekaj časa v pekaču, nato jo obrnemo na desko. Narežemo popolnoma ohlajeno.

 

Pa dober tek.

 

 

 width=